Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη Ροτόντα

Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022, μαθήτριες και μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ναό του Αγίου Δημητρίου και τη Ροτόντα.

Ακολουθούν κείμενα των μαθητριών /η που περιγράφουν την επίσκεψη.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου επισκεφτήκαμε τον Ναό του Αγίου Δημητρίου καθώς και την Ροτόντα, με την συνοδεία των καθηγητών: Ζυγούρη Γεώργιου, Ανδρονίκης Σερενίδου και Τεκίρδαλη Απόστολου. Αρχικά κατευθυνθήκαμε προς τον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Όταν εισήλθαμε στο εσωτερικό του, είχαμε την δυνατότητα να προσκυνήσουμε τις εικόνες και τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γρηγόριου Καλλίδη και της Αγίας Ανυσίας, ενώ θαυμάσαμε και τα υπέροχα ψηφιδωτά. Στη συνέχεια ο Πατήρ Νικόλαος, μας μίλησε για την μεγάλη ιστορία του Ναού παρουσιάζοντας μας στιγμιότυπα του από διάφορες εποχές, κάτι που μας προκάλεσε θαυμασμό. Επιπρόσθετα, μας ενημέρωσε ότι ο καθένας μας στο μέλλον, θα μπορούσε να τον επισκεφτεί στον Ναό, σε περίπτωση που το επιθυμήσει. Στο τέλος μας έκανε δώρο και μια μικρή εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Έπειτα κατεβήκαμε στην κρύπτη που φυλακίστηκε ο Άγιος Δημήτριος, κάτι που μας προκάλεσε δέος, διότι μάθαμε στοιχεία που δεν γνωρίζαμε, όπως ο τόπος βασανισμού του Αγίου και η ακριβής τοποθεσία της φυλακής του. Καθώς βγαίναμε από τον Ναό όλοι μας είχαμε καταλάβει πόσο σημαντική ήταν αυτή η επίσκεψη.

Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε την Ροτόντα (Ναός του Αγίου Γεωργίου) όπου είχαμε την χαρά να μας ξεναγήσει η συγγραφέας και ξεναγός Ευγενία Κούκουρα, η οποία μας μίλησε για το μνημείο με κάθε λεπτομέρεια. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης θαυμάσαμε τα ψηφιδωτά, όσα είχαν απομείνει , τα τεράστια παράθυρα και τον μεγαλοπρεπή θόλο. Με την επιστροφή μας στο σχολείο, μετά από αυτήν την εμπειρία, θα έχουμε αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για μια ζωή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας που μας έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε τόσα πολλά και ελπίζουμε να μπορέσουμε να επισκεφτούμε τους Ναούς αυτούς και στο κοντινό μέλλον.
Επιμέλεια : Αναγνωστοπούλου Δανάη & Γιαννάκης Γιώργος, Γ1)

Τα τμήματα Γ1 και Γ2 του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήσαμε (με τα πόδια) στις 16/03/2022  την εκπαιδευτική μας επίσκεψη, στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) με συνοδούς καθηγητές, την κ. Σερενίδου, τον κ. Τεκίρδαλη και τον κ. Ζυγούρη.
Αρχικά επισκεφτήκαμε τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου μας μίλησε ο Πατήρ Νικόλαος  για τον βίο του Αγίου αλλά και για την ιστορία του Ναού. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την κρύπτη και να δούμε τη φυλακή του Αγίου Δημητρίου σε αυτήν.
Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την Ροτόντα. Εκεί μας μίλησε η ξεναγός κ. Ευγενία Κούκουρα,  για την ιστορία του κτιρίου και τα πανέμορφα ψηφιδωτά της. Ήταν σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία.
Επιμέλεια : Πούλιου Χρυσούλα & Σταυρίδου Αναστασία, Γ2