Στο 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και τη γνωστική ανάπτυξη. Αποτελεί προτεραιότητα μας να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά και να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τις δυσκολίες δείχνοντας τους πως δεν είναι μόνα.
Στόχος μας είναι να καλλιεργούμε ένα περιβάλλον αποδοχής, εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Η υποστήριξη, η κατανόηση και η ανοιχτή επικοινωνία προς μαθητές και γονείς είναι αξίες που προάγουμε καθημερινά στο σχολείο μας. Στην φωτογραφία που βλέπετε, οι μαθητές/τριες του σχολείου συμμετείχαν σε μία συμβολική δράση μαζί με την Σχολική Ψυχολόγο, κρατώντας το μήνυμα “Ζήτα βοήθεια αν τη χρειάζεσαι” υπενθυμίζοντας σε όλους μας πως η ψυχική υγεία δεν είναι ταμπού. Κατά το σχολικό έτος 2024 – 2025, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τη Σχολική Ψυχολόγο κ. Παπαδοπούλου Νάνσυ βρισκόταν στη διάθεση κηδεμόνων και μαθητών με σκοπό την αναγνώριση των δυσκολιών και την παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής.
“Ως Σχολική Ψυχολόγος κρίνω απαραίτητη την ευαισθητοποίηση και τη συνεργασία γύρω από τα θέματα της ψυχικής υγείας σε όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε εκτός από φορέας γνώσης, το σχολείο να γίνει και μία κοιτίδα όπου μαθητές και γονείς έρχονται σε επαφή με βασικές έννοιες και ανάγκες όπως η υποστήριξη, η αποδοχή, η προσαρμογή, η ελεύθερη έκφραση και ο σεβασμός.
Η ψυχική υγεία μας αφορά όλους και είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για μια ζωή με νόημα. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το σχολείο έναν χώρο όπου κάθε παιδί θα νιώθει ασφαλές να εκφραστεί, να ακουστεί και να αναζητήσει στήριξη όταν τη χρειάζεται. Η λήψη βοήθειας είναι δείγμα δύναμης και όχι αδυναμίας.”
Τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025 οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν ενημέρωση από τον καθηγητή κ. Κουντουρά Δημήτριο, αναπληρωτή Διευθυντή της Σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας (ΑΕΝ Ν. Μηχανιώνας), για τα Ναυτικά Επαγγέλματα και τις προοπτικές σταδιοδρομίας στη θάλασσα. Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο δράσεων ΣΕΠ.
Ο κ. Κουντουράς, ανέλυσε το πρόγραμμα σπουδών των Ακαδημιών, τις πραγματικές διαστάσεις και προοπτικές των επαγγελμάτων της θάλασσας, τις δυνατότητες που προσφέρει η φοίτηση στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού και απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Τον ευχαριστούμε πολύ!
Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 το τμήμα Α1 του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο πολιτιστικό κέντρο βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της σηµερινής οδού Αγίου Δημητρίου, περίπου στο μέσο των ανατολικών τειχών της πόλης, κοντά στη Νέα Χρυσή Πύλη.
Πρόκειται για το πρώτο ορφανοτροφείο και τεχνικό σχολείο της πόλης επί οθωμανικής κυριαρχίας, το οποίο έθεσε τις βάσεις για την ίδρυση του πρώτου Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, ήδη από το 1874. Είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για την ιστορία του, να ενημερωθούμε για την ιδιαίτερη πολιτιστική και κοινωνική σημασία του, αλλά και να ξεναγηθούμε στον χώρο από τους/τις μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και τις καθηγήτριές τους.
Η επίσκεψη αποτέλεσε για εμάς μια ξεχωριστή εμπειρία, που συνέδεσε την σπουδαία ιστορία του χώρου με τη σύγχρονη εκπαίδευση και ενίσχυσε το ενδιαφέρον όλων των παιδιών για την πλούσια κληρονομιά της πόλης μας.
Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 οι φιλόλογοι και η καθηγήτρια γαλλικών του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν δειγματική διδασκαλία που πραγματοποιήθηκε από Γλωσσολόγους του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ACTIN (ACT and connect for IΝtegration: Δρω και Συνδέομαι για την Ένταξη: γλωσσική εκμάθηση και πολιτισμική επίγνωση).
Εφαρμόστηκαν πολυγλωσσικές τεχνικές και χρησιμοποιήθηκε η πολυτροπικότητα, ώστε οι μαθητές/τριες να εξασκηθούν στην παραγωγική μορφολογία των λέξεων (ρημάτων/ επιθέτων).
Απώτερος σκοπός ήταν η καλύτερη υποστήριξη και ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε μέσω της αξιοποίησης γλωσσικών δραστηριοτήτων που συνδύαζαν τη μητρική γλώσσα των μαθητών/τριών με την ελληνική που διδάσκονται στο σχολείο.
Ευχαριστούμε το Μακεδονικό- Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που δημοσίευσε πρώτο το Αφιέρωμα -Ρεπορτάζ για την επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών σχολείου της ομογένειας στο 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Διαβάστε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ρεπορτάζ της κ. Σμαρώς Αβραμίδου:
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει 12 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς από το ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου “Η ΑΘΗΝΑ”, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας μας και σε συνέχεια τη δικής μας επίσκεψης τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι με τους μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου.
Κατά την παραμονή τους, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου μας, ενώ μαθητές μας παρουσίασαν με μεράκι την ιστορία της περιοχής, τη γειτονιά μας και την καθημερινότητα στο σχολείο. Ακολούθησε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό πρόγραμμα: ο γυμναστής μας, κ. Μπιζήμης Δημήτριος, μαζί με ομάδα μαθητριών, παρουσίασε παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, αποσπώντας το ένθερμο χειροκρότημα όλων.
Στη συνέχεια, προσφέραμε στους φιλοξενούμενους μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα, ευγενική χορηγία των γονέων/κηδεμόνων της Β΄ τάξης, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών, πολιτισμών και εκπαιδευτικών πρακτικών, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με το ομογενειακό σχολείο και προάγοντας το πνεύμα εξωστρέφειας, συνεργασίας και φιλίας.
Την Παρασκευή, 09 Μαΐου 2025, από τις 09:00 μέχρι τις 13:00, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μπίλλη (Πλατεία Ιπποδρομίου), η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση, με θέμα: «The Thessalonian brothers Cyril and Methodious – equal to apostles and saints of literacy and education», με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Το 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης τιμά και εφἐτος την μνήμη και το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου συμμετέχοντας στην ημερίδα με την εισήγηση «Cyril and Methodius: The Work and the Cultural Heritage of the Thessalonians, Saints and Missionaries of the Slavs». Επίσης, θα αποδοθούν κοντάκια και ύμνοι από ομάδα χορωδών του σχολείου μας.
Μεταξύ των εξαιρετικών ομιλητών της ημερίδας είναι και η κυρία Αναστασία Βακαλούδη, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας, Σύμβουλος Φιλολόγων, Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθὐνης του σχολείου μας.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενημέρωσή τους για ζητήματα πρόληψης και προστασίας από τις πυρκαγιές, το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει την Τρίτη 6 Μαΐου 2025 δύο εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα μας. Μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική ομιλία, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για την ασφάλεια και την αυτοπροστασία.
Ο κ. Οικονόμου ανέλυσε με τρόπο απλό και κατανοητό τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και, κυρίως, τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τόσο για την πρόληψή τους όσο και για την προστασία μας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέσα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς σε αρχικό στάδιο και στη σημασία της πυρασφάλειας στο σπίτι.
Η συζήτηση που ακολούθησε περιλάμβανε πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση ηλεκτρικών συσκευών και τη χρήση πυροσβεστήρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν και για το επάγγελμα του πυροσβέστη αλλά και για το διευρυμένο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ήταν μια πρωτοβουλία που ενίσχυσε τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πιο υπεύθυνης και ασφαλούς κοινότητας.
Την Τρίτη 6 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας δίωρη ενημερωτική παρέμβαση στα δύο τμήματα της Γ΄ Τάξης με εισηγητή τον κ0 Χαράλαμπο Κουρουνδή, Συνταγματολόγο, διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, διδάσκοντα νομικά μαθήματα στο ΑΠΘ, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα είναι και δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγο στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Το πολίτευμα της Δημοκρατίας και οι απειλές του στη σύγχρονη εποχή». Ο κος Κουρουνδής, παρά τις υψηλού επιπέδου σπουδές του και τη δυσκολία του θέματος, κατάφερε με συνεχή διαλεκτικό τρόπο και αλληλεπίδραση με τους μαθητές/τριες να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών μέχρι το τέλος. Λύθηκαν όλες οι απορίες των μαθητών/τριών με απλά λόγια, ώστε να γίνονται από το σύνολο της τάξης κατανοητά.
Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με πιο βαθιά ζητήματα δημοκρατίας, πέραν των μαθημάτων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, όπου θίγονται και αναλύονται αντίστοιχα θέματα. Κάποια ερωτήματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν ήταν:
Ποια είναι η έννοια της Δημοκρατίας ως πολίτευμα και σε τι διαφέρει με τα άλλα πολιτεύματα;
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε μια δημοκρατία;
Πόσο ανεκτική μπορεί να είναι μια δημοκρατία σε ακραίες και επικίνδυνες απόψεις; Τι σχέση έχουν τα λόγια (η ελευθερία του λόγου) με την πράξη;
Από ποιόν εξαρτάται πόση δημοκρατία θα έχουμε;
Με αφορμή επίσης την 9 η Μαΐου, την ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από τον Ναζισμό, τον Νεοναζισμό και τα αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα και ιδεολογίες καθώς και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Οι μαθητές/τριες, που πάντοτε δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα, ενθουσιάστηκαν με την ομιλία του κου Κουρουνδή, και σχολίασαν πολύ θετικά (αυτολεξεί) ότι είχε υπέροχο λόγο, ήταν πολύ ευγενική παρουσία και είχε μια θετική αύρα, γεγονός που προδιαθέτει τον ακροατή να είναι συγκεντρωμένος και να νιώθει άνετα. Επίσης οι μαθητές/τριες σχολίασαν ότι τους έκανε εντύπωση γιατί είχε απαντήσεις σε ό,τι και να ρώτησαν, τις οποίες εξηγούσε με ωραίο τρόπο και τραβώντας την προσοχή τους. Σχολιάστηκε επίσης ότι παρότι δεν έγινε καθόλου χρήση της τεχνολογίας, δεν βαρέθηκαν ούτε μια στιγμή. Λύθηκαν όλες οι απορίες και έμαθαν πολλά πράγματα για πολλά διαφορετικά θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία, τη λειτουργία της και τις απειλές της.
Ευχαριστούμε θερμά τον εισηγητή για τις πολύτιμες γνώσεις που μας προσέφεραν, για το χαμόγελο, το χιούμορ, την υπομονή του αλλά και την απλοποίηση της τόσο βαθιάς επιστημονικής του γνώσης ώστε να την καταλαβαίνουν όλοι/ες οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου. Επίσης τον ευχαριστούμε που μοιράστηκε μαζί μας μια προσωπική του συγκινητική ιστορία, η οποία άγγιξε τους μαθητές/τριες και τους/τις έφερε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε ενσυναίσθηση.
Ευχαριστούμε τους/τις μαθητές/τριές μας για την ώριμη συμπεριφορά, τις καίριες ερωτήσεις τους και την ενεργή συμμετοχή τους, γιατί έτσι κατάφεραν να λάβουν τα μέγιστα από τη διδακτική παρέμβαση.
Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ΄ Τάξης, στο κεφάλαιο «Πολιτεύματα» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Σαλμάν, καθώς και στις προγραμματισμένες δράσεις του Άξονα 6 της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου για την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου μας.
Η Γ΄ τάξη του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κέρκυρα από τις 10.04.2025 έως 12.04.2025. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας κατανόησαν καλύτερα τη βυζαντινή και νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μέσω της γνωριμίας τους με χώρους, μνημεία και μουσεία διαφορετικών ιστορικών περιόδων που υπάρχουν στην πόλη της Κέρκυρας, όπως το Παλαιό Φρούριο, το Λιστόν, τη Σπιανάδα και το Κανόνι.
Παράλληλα επισκέφθηκαν και χώρους που συνδέονται με την πολιτειακή ιστορία της Κέρκυρας και τον αγώνα των κατοίκων του νησιού για τη Δημοκρατία, όπως τα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ καιΓεωργίου, την Ιόνιο Βουλή.
Το θρησκευτικό αίσθημα των παιδιών τονώθηκε μέσω της επίσκεψης τους στη μονή της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας και στον ιερό ναότου Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας. Επίσης ήρθαν σε επαφή και με διαφορετικούς πολιτισμούς (ιαπωνικό, κορεάτικο, ινδικό, κινέζικο κ.α.) κατά την επίσκεψή τους, στο μοναδικό στο είδος του για τον ελλαδικό χώρο, Μουσείο της Ασιατικής Τέχνης.
Συγχρόνως οι μαθητές/τριες του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των εύπορων Κερκυραίων του 19ου αιώνα μέσα από την επίσκεψή τους στο Casa Parlante.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά πληροφορήθηκαν για την τοπική θαλάσσια ζωή και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την προστασία των ειδών της Μεσογείου επισκεπτόμενα το Corfu Aquarium στην Παλαιοκαστρίτσα.
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να εξασκηθούν στην απόκτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς, να μάθουν να διαχειρίζονται και να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον χρόνο τους σε σχέση με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Συνολικά αποκόμισαν μια πλούσια εκπαιδευτική, πολιτιστική εμπειρία, βελτίωσαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και γνώσεις κάτι που συνέβαλε στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Η ομάδα συνοδών εκπαιδευτικών, κα. Καλλιόπη Τζαβάρα, κα. Χρύσα Σταύρου και κ. Κωνσταντίνος Ιακωβίδης ευχαριστεί τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν για την αγαστή συνεργασία.