Εορτασμός Πανελλήνιας Ημέρας Φιλοζωίας

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, παρακολούθησαν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κ. Αυδίκου Ηλία, επίκουρου καθηγητή Γεωπονίας, για τη Σημασία της Μέλισσας για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Οι μαθητές/τριες είδαν από κοντά μια κυψέλη με μέλισσες, εργαλεία – ένδυση μελισσοκόμου και  διάφορα προϊόντα της μέλισσας. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές/τριες έλυσαν τις απορίες τους. Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Αυδίκο και την ομάδα του για αυτή τη συνεργασία.

Επίσκεψη στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 ένδεκα μαθητές και μαθήτριες μας της Γ΄ Γυμνασίου, που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα  “Μαθαίνω τον κινηματογράφο. Σινε..μαθαίνω τον κόσμο” και δέκα μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, που συμμετέχουν στον Όμιλο ψηφιακής Δημοσιογραφίας  του σχολείου μας επισκέφθηκαν την αίθουσα ¨Σταύρος Τορνές¨ (Αποθήκη 1, ΟΛΘ), όπου παρακολούθησαν 3 ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού μήκους στο πλαίσιο του υβριδικού εκπαιδευτικού προγράμματος “NextGen” και το οποίο διοργανώνεται από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πέρα από το ενδιαφέρον περιεχόμενο των ταινιών που συνομιλούν με επίκαιρα ζητήματα της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας με βιωματικότητα και αμεσότητα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τα θέματα που θίγονται στα συγκεκριμένα φιλμ όσο και για το ιδίωμα της κινηματογραφικής γλώσσας με ειδικούς της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.

Οι ταινίες που προβλήθηκαν είναι οι εξής:

  • Best friends/Κολλητές: Μαριάνε Χόουγκεν-Μοράγκα, Δανία/Νορβηγία, 2023
  • Girl away from home/Κορίτσι μακριά από το σπίτι: Σίμον Λέρενγκ Βίλμοντ Αλισα, Δανία/Νορβηγία, 2023
  • Under the wing of a night/Κάτω από τη φτερούγα της νύχτας: Λέσια Ντιακ, Ουκρανία/Βέλγιο/Ουγγαρία/Πορτογαλία, 2023

Εκπαιδευτική Εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου στην Αθήνα

Οι μαθήτριες/ες της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου στις 3, 4, και 5 Φεβρουαρίου 2024 ταξίδεψαν στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους εκδρομής επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακρόπολη και το Μουσείο της.

Βουλή των Ελλήνων
Βουλή των Ελλήνων
Βουλή των Ελλήνων

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιδρύματος Σ. Νιάρχου και παρακολούθησαν την προβολή “Η Ιστορία της Γης” στο πλανητάριο του Ευγενιδείου Ιδρύματος.

Ακρόπολη
Ακρόπολη

Τους δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουν στο Θησείο, στο Μοναστηράκι και να παρακολουθήσουν την αλλαγή της Φρουράς στο Σύνταγμα.

Ακαδημία Αθηνών
Ίδρυμα Σ. Νιάρχος
Μουσείο της Ακρόπολης
Μουσείο της Ακρόπολης

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024, στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης “Μαθητές Ενωμένοι” οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου συμμετείχαν στη εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης με θέμα: “Η Βία στη Ζωή των Εφήβων: Πρόληψη και Αντιμετώπιση”.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 66694/Δ7/14-06-2023  η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμά της και για το φετινό σχολικό έτος 2023-2024 γιατί αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό και διαδεδομένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην καθημερινή τους ζωή.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τις διάφορες μορφές βίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Το πρόγραμμα αποβλέπει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών για την αντιμετώπιση της βίας και την προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης και σεβασμού ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές και ανθρώπινο περιβάλλον για όλους τους μαθητές.

Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας ΧΕΝΘ: Παπαδημητρίου Στέλλα (Κοινωνική Λειτουργός). Την δράση υλοποίησαν οι : Νάντια Χουσεΐν – Παπαδοπούλου (Ψυχολόγος, εκπ. Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεύτρια), Ιωάννα Κατσούλη (Ψυχολόγος, εκπ. Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεύτρια), Ευφροσύνη Κιατικίδου (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας) και Παναγιώτης Στεφανίδης (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας), τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.








Διδακτική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Στις 14-12-2023, ημέρα Πέμπτη πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Α΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (Ναός Αγίου Γρηγορίου Παλαμά).

Οι μαθητές/τριες συναντήθηκαν ύστερα από πρόσκληση  και συνομίλησαν με τον νέο  Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτα το κ. Φιλόθεο, στον οποίο έψαλαν ύμνους και τροπάρια υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Σερενίδου  και απέδωσαν μελωδικές ευχές για την ενθρόνισή του. Στην απόδοση των κάτωθι Ύμνων Βυζαντινής Μουσικής συμμετείχε και το 12μελές κλιμάκιο της χορωδίας του σχολείου με συνοδεία Ισοκρατήματος και Κανοναρχήματος από τον μαθητή της Β΄ τάξης Θεοφάνη Γκούρη Φισέκη:

  1. Απολυτίκιο του Αποστόλου Παύλου ιδρυτού της εκκλησίας των Θεσσαλονικέων
  2. Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου πολιούχου της Θεσσαλονίκης
  3. Απολυτίκιο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
  4. Απολυτίκιο των Θεσσαλονικέων Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου
  5. Κοντάκιο προεόρτιο των Χριστουγέννων
  6. Απολυτίκιο των Χριστουγέννων
  7. Φήμη του Παναγιωτάτου
  8. Τραγούδι για την Θεσσαλονίκη (ποίηση – μουσική Αθανασίου Χατζημητάκου)

Παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης Δεκεμβρίου

1. Aπό το Κέντρο Υγείας Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, την Τετάρτη  06-12-23, ενημέρωση της Α’, Β΄ & Γ’ τάξης στη θεματική: Οι Σχέσεις στην Εφηβεία.

2. Μετά την ολοκλἠρωση της πρώτης ενότητας των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, την Παρασκευή 15-12 -23, μας επισκέφθηκε η κ. Στράντζαληκαθηγήτρια Διατροφολογίας και μίλησε με τους μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου για την ¨Διατροφή στην Εφηβεία¨.

3. Ιατροί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 19-12-23 παρουσίασαν στους μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ”Επιλέγω να μην καπνίζω”.

Ξενάγηση στην έκθεση “Μετοικεσία”

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές της Β’ Τάξης επισκέφθηκαν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, για να ξεναγηθούν στην έκθεση  “Μετοικεσία”. Η έκθεση αφορά την αποκατάσταση και πολιτογράφηση από τον δήμο Θεσσαλονίκης των προσφύγων που κατέφθασαν στην πόλη μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922. Οι μαθητές  ήρθαν σε επαφή με  σημαντικό αρχειακό υλικό, όπως το προσφυγικό μητρώο, τα  βιβλιάρια των οικογενειών,  χάρτες με τα σημεία εγκατάστασης των προσφύγων,  φωτογραφίες από το πρώτο διάστημα διαβίωσής τους στην πόλη και άλλα πολλά ενδιαφέροντα αρχεία. Επίσης ενημερώθηκαν για την ιστορική αυτή περίοδο από τον υπεύθυνο της έκθεσης, ιστορικό κ. Νίκο Μαραντζίδη. 

Μετά την αναχώρηση από το Κέντρο Ιστορίας,  οι μαθητές επισκέφτηκαν το Γαλεριανό Αυτοκρατορικό Συγκρότημα που εκτείνεται από την  οδό Δημητρίου Γούναρη  έως τη Ροτόντα. 

Η διδακτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας  και της θεματικής “Γνωρίζω τον τόπο μου, γνωρίζω την Ελλάδα” .

Περίπατος Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου οι μαθητές της  Γ΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Χορτιάτη, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής

Εκεί μας περίμενε μια ομάδα μαθητών, οι οποίοι, χάρη σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου τους, (Μικροί Ξεναγοί) μας μίλησαν για το Ολοκαύτωμα και μας ξενάγησαν στη μαρτυρική περιοχή του Χορτιάτη. Στόχος αυτής της επίσκεψης, ήταν η αποκόμιση γνώσεων και απόψεων σχετικά με μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.

Αφού είδαμε στην είσοδο του Χορτιάτη, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο (που τροφοδοτούσε με νερό τη Μονή Βλατάδων και την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη), σημείο αφετηρίας του ιστορικού περιπάτου μας έγινε το Γυμνάσιο Χορτιάτη, το άλλοτε πέτρινο Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο οι Γερμανοί Ναζί έκαψαν. Συνεχίσαμε την επίσκεψή μας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με την ξύλινη στέγη και το ξύλινο τέμπλο και τους άλλους συντηρημένους Ιερούς Ναούς της περιοχής, ο ένας ήταν μάλιστα από την εποχή των Κομνηνών (Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρα).

 Έπειτα επισκεφθήκαμε το Μνημείο Ολοκαυτώματος στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, οι οποίοι «εκάησαν ζώντες υπό των Γερμανών Ναζί». Κρατήσαμε ενός λεπτού σιγήστη μνήμη τους. Ο περίπατος κατέληξε στον φούρνο Γκουραμάνη. Εκεί έκλεισαν οι Γερμανοί τους περισσότερους κατοίκους του Χορτιάτη. Έστησαν από έξω ένα πολυβόλο και άρχισαν να τους πυροβολούν από ένα μικρό παράθυρο. Μετά έβαλαν φωτιά για να κάψουν ζωντανούς όσους δεν είχαν σκοτωθεί. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το κτίριο που καιγόταν, μαχαιρώθηκαν από τους στρατιώτες που περίμεναν έξω.

Η ξενάγηση στα μνημεία του Ολοκαυτώματος ήταν άκρως συγκινητική διότι περνούσαμε από μέρη που σκοτώθηκαν με μαρτυρικό τρόπο παιδιά της ηλικίας μας, ακόμα και μωρά και άλλοι πολλοί που από την γενναιότητά τους χάθηκαν άδικα, συνολικά 149 γυναίκες και παιδιά.

Επίσης είδαμε αναλυτικό βίντεο στην κοινοτική αίθουσα, στο οποίο μιλούσαν τα ελάχιστα άτομα που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Σε όλη την διάρκεια της προβολής παρακολουθούσαμε αποσβολωμένοι τις φρικαλεότητες που περιέγραφαν με τόσο πόνο τα θύματα.

Τέλος είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δεν είναι όμως αρκετά διαδεδομένο. 

Καταφέραμε να μάθουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για την περιοχή και το Ολοκαύτωμα. Οι μαθητές του σχολείου του Χορτιάτη, καθώς και η Διεύθυνση, ήταν ευγενέστατοι και το κλίμα ήταν φιλόξενο και ζεστό. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Για την Γ΄ Τάξη

                                                                                        Κυριακή Σοφού                                                                                                 Γεωργία Άννα Ζήφτη                                                                                                     Ανέστης Ηλιάδης                                                                                                Νικολέτα Ποιμενίδη                                                                                                                  Δέσποινα Τρυφωνίδου

Επίσκεψη-στον-μαρτυρικό-Χορτιάτη

BΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου πήραν μέρος σε ένα Βιωματικό “Περιπατητικό” Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα όπου με τη χρήση  τεχνικών της Ταξιδιωτικής Παιδαγωγικής τα παιδιά
εκπαιδεύονται στη χρήση των δεξιοτήτων της ανακαλυπτικής κι ερευνητικής μάθησης, του παιχνιδιού εύρεσης στοιχείων, στη λύση γρίφων και την ανάληψη ρόλων ώστε να γίνουν ερευνητές της αστικής πλευράς της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ιστορίας της. 

Στον υπαίθριο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου βίωσαν ένα ανατρεπτικό, κωμικό, συγκινητικό και πνευματώδες ταξίδι απόδρασης στην αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης. Έλαβαν μέρος σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στους αρχαίους χρόνους γεμάτο με εκπλήξεις και χιούμορ, έλυσαν γρίφους και αναλάβαν συναρπαστικές αποστολές μετατρέποντας την ίδια την πόλη σε περιπέτεια απόδρασης.

Την οργάνωση του προγράμματος πραγματοποιεί το Kέντρο Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας, ΑΠΘ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εφαρμογές Ψυχολογίας στην Υγεία» Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ.

Επίσκεψη του Κ.Π.Ε. Κορδελιού – Βερτίσκου στο σχολείο μας

Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου, στις 9 Νοεμβρίου 2023 ημέρα Πέμπτη, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την κλιματική αλλαγή παίζοντας κλιματικά παιχνίδια. 

Ευχαριστούμε για την συνεργασία σε αυτή την περιβαλλοντική δράση το ΚΠΕ Κορδελιού-Βερτίσκου και ιδιαιτέρως την υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. κ. Αθανασίου Χρυσούλα, Βιολόγο που την υλοποίησε μαζί με την ομάδα της στο χώρο του σχολείου μας.