Την Πέμπτη 10-4-25 ο κ. Κοζιάκης Ιωάννης, ψυχολόγος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφθηκε το 7O Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και υλοποίησε παρέμβαση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.
Η εκδήλωση διήρκησε 4 ώρες συνολικά και πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την εκστρατεία “Μίλα Τώρα” από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το YouSmile.
Στo πλαίσιο της προγραμματισμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου, παραδόθηκαν την Παρασκευή28/3/25 βιβλία από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας αλλά και από την υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», ως ένδειξη εκτίμησης και διάδοσης του ελληνικού πνεύματος. Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Θεσσαλονίκης Ελένη Αντωνιάδου και φυσικά την Ελληνική Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ και όλους όσοι έκαναν δωρεά!
Η σπουδαιότητά του π=3,14 είναι τόσο μεγάλη που οι μαθηματικοί τη γιορτάζουν κάθε 14 Μαρτίου, διότι τότε σύμφωνα με τους Αμερικάνους που διαβάζουν πρώτα το μήνα και μετά τη μέρα είναι 3ος μήνας και 14 του μηνός.
Η Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου ακριβώς στη 1:59:26 μετά το μεσημέρι. Επειδή τα επόμενα ψηφία του αριθμού μετά το 3 το 1 και το 4 είναι 15926, δηλαδή 14 Μαρτίου, 01:59:26 !
Στα αγγλικά, το π προφέρεται όπως η πίτα γι’ αυτό εκείνη τη μέρα φτιάχνουν στρογγυλές πίτες. Με γλυκιά στρογγυλή πίτα γιόρτασαν και στο σχολείο μας τη γιορτή του π μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου με την καθηγήτρια των μαθηματικών κ. Μιχαηλίδου Φαίδρα.
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση που παρακολουθήσαν τα παιδιά στην τάξη:
και να σχηματίσετε το π με κομμάτια πεντόμινο* παίζοντας το παιχνίδι που δημιούργησε η εκπαιδευτικός κ. Αγνή Φίτζιου:
*Πεντόμινοείναι ένα πολύγωνο που αποτελείται από 5 ισομεγέθη τετράγωνα συνδεδεμένα πλευρά μεπλευρά. Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «πέντε» και το «ντόμινο».
Την Τρίτη 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας δίωρη διδακτική παρέμβαση στα δύο τμήματα της Γ΄ Τάξης από το Κέντρο «ΣΕΙΡΙΟΣ» – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (Δ. Θεσσαλονίκης – ΟΚΑΝΑ) με θέμα: «Ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα εξαρτητικών συμπεριφορών». Εισηγητές ήταν οι ψυχολόγοι των κέντρων καΠαπακώστα – Γάκη Ελένη και ο κοςΤσούνης Ανδρέας. Οι εισηγητές/τριες με βιωματικό τρόπο, επιλέγοντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο, εκμαίευσαν από τους μαθητές/τριες τις απορίες και τις ερωτήσεις που είχαν προς απάντηση αναφορικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων. Έτσι κράτησαν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών/τριών σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς δεν επρόκειτο για μια απλή μετάδοση πληροφοριών αλλά πολλές φορές η γνώση προερχόταν μέσα από καθοδηγητικές ερωτήσεις από τους/τις μαθητές/τριες. Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως τι σημαίνει εξάρτηση – εθισμός, ποια είναι τα αίτια των εξαρτήσεων (ατομικά –κοινωνικά – ψυχολογικά), ποιες είναι οι νόμιμες, οι παράνομες και ποιες οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις (πχ τζόγος, προβληματική χρήση του διαδικτύου κλπ.), πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς ή ο κοινωνικός μας περίγυρος ότι υπάρχει κάποιας μορφής εξάρτηση, και τελικά πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Οι μαθητές/τριες σχολίασαν πολύ θετικά το γεγονός ότι οι εισηγητές δεν ήρθαν με έτοιμη εισήγηση αλλά άκουγαν με προσοχή και απαντούσαν σε όλες τις απορίες των μαθητών/τριών με άνεση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον οικείο και μια ζεστή ατμόσφαιρα. Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές/τριες για τις πολύτιμες γνώσεις που μας προσέφεραν, για τον βιωματικό τρόπο που επέλεξαν να δομήσουν τη διδακτική παρέμβαση και για την δυνατότητα που μας έδωσαν, σε περίπτωση που έχουμε νέες απορίες, να ξαναέρθουν στο σχολείο μας να μας τις επιλύσουν με χαρά. Ευχαριστούμε, επίσης, τους/τις μαθητές/τριές μας για την ώριμη συμπεριφορά, τις καίριες ερωτήσεις τους και την ενεργή συμμετοχή τους, γιατί έτσι κατάφεραν να λάβουν τα μέγιστα από τη διδακτική παρέμβαση. Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ΄ Τάξης, στο κεφάλαιο «Κοινωνικά Προβλήματα» καθώς και στις προγραμματισμένες δράσεις του Άξονα 6 της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου για την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου μας και του Άξονα 7, Σχολείο και Κοινότητα. Τα κέντρα πρόληψης «Σείριος» προσφέρουν προγράμματα πρόληψης όπως ομάδες γονέων, εκπαιδευτικών, εφήβων, παιδιών και παρέχουν πληροφορίες προς άτομα εξαρτημένα και άτομα του περιβάλλοντός τους, με σκοπό να ενημερωθούν για τις υπάρχουσες δυνατότητες θεραπείας. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.kp-seirios.gr/
Την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025 το τμήμα του Γ2 του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, επισκεφτήκαμε τα αρχαία ευρήματα στη στάση του Μετρό «Βενιζέλου». Η μετακίνηση έγινε με τα πόδια και έτσι οι μαθητές/τριες είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά και άλλα αξιοθέατα μνημεία (ρωμαϊκή αγορά) καθώς και Ιερούς Ναούς της πόλης μας.
Την περιήγηση στο Σταθμό Βενιζέλου, είχε αναλάβει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, η κα Χριστίνα Τσαγκάλια. Μας εξήγησε και ανέλυσε τα ευρήματα που αποκαλύφτηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό και τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και είναι ανεκτίμητης αξίας. Πιο συγκεκριμένα τα αρχαία που διασώθηκαν είναι από διάφορες περιόδους της ιστορίας, ο ρωμαϊκός και ελληνιστικός δρόμος Decumanus Maximus, Βυζαντινή Μέση Οδός στη συνέχεια και Εγνατία Οδός σήμερα, καθώς και ένα σπουδαίο οικοδομικό σύνολο του αστικού ιστού της ύστερης αρχαιότητας. Για παράδειγμα είδαμε τμήμα από πλατεία όπου σώθηκε βήμα, όπου μιλούσαν οι άρχοντες της εποχής..
Επίσης έχουν διασωθεί τμήματα από τα λουτρά της Ρωμαϊκής εποχής και έχουν αποκαλυφθεί πεζοδρόμια της ελληνιστικής εποχής και κομμάτια από το Οκτάπυλο. Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη καθώς και η περιήγηση, είχαν άμεσο αποτέλεσμα, όσον αφορά την ενημέρωση, την ιστορική κατάρτιση αλλά και το θαυμασμό μας, για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης μας.
Κατά την επιστροφή από την Εγνατία οδό, θαυμάσαμε με τους συνοδούς καθηγητές μας και το κρηναίο οικοδόμημα της ύστερης αρχαιότητας, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα του Μετρό και που εντοπίστηκε βορειοδυτικά του σταθμού της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή του Decumanus Maximus και Cardo του 4ου αιώνα, σημερινό σταυροδρόμι της Εγνατίας οδού και της οδού Αγίας Σοφίας. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την Κα Χριστίνα Τσαγκάλια , από την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης, για την αναλυτική και λεπτομερή περιήγηση, που μας έκανε περήφανους για άλλη μια φορά για την πόλη μας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Γ2 του 7 ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Την Τρίτη στις 18 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας ενημέρωση – παρέμβαση στα τρία τμήματα της Α΄ Τάξης για τον σύλλογο ΣΥΖΩΗ στα πλαίσια των δράσεων του Ενεργού Πολίτη. Τον σύλλογο ΣΥΖΩΗ ίδρυσαν γονείς και φίλοι παιδιών με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες με σκοπό να προσφέρουν στα παιδιά όλες τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και ποιοτική εκπαίδευση, για εξέλιξη και διαβίωση μέσα από θεραπευτικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες. Ακόμη βασικοί στόχοι του συλλόγου είναι η ισότιμη εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη των παιδιών, η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση των οικογενειών τους, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Την ενημέρωση για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του συλλόγου έκανε στους μαθητές και στις μαθήτριες ο εκπαιδευτικός κ. Νίκος Καζαντζίδης πρόεδρος του συλλόγου. Μίλησε για τη χαρά του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς που αισθάνονται όσοι εθελοντές συμμετέχουν στις δράσεις, αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο τους και πολύ θετική ενέργεια.
Οι μαθητές/τριες και ο σύλλογος των καθηγητών του 7ου Γυμνασίου αποφάσισαν να στηρίξουν τη ΣΥΖΩΗ συλλέγοντας στο χώρο του σχολείου πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού, χυμών, γάλακτος. Τα έσοδα από την πώλησή τους σε εργοστάσιο ανακύκλωσης διατίθενται από τη ΣΥΖΩΗ αποκλειστικά για την αγορά εξαρτημάτων που προσαρμόζονται στα αναπηρικά καροτσάκια και στις ειδικές ζώνες ασφαλείας για τα αμαξίδια αυτά. Ένας τόνος καπάκια αποδίδει περίπου 160€. Κανένα, λοιπόν, καπάκι χαμένο!
Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές αποφάσισαν να πάρουν μέρος στη δράση «Χάρισε χιλιόμετρα στη ΣΥΖΩΗ», η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και για την οποία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από το σχολείο για όσους γονείς και κηδεμόνες θα θελήσουν να συμμετάσχουν.
Περισσότερες πληροφορίες για τον σύλλογο ΣΥΖΩΗ εδώ
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας ενημέρωση – παρέμβαση στα δύο τμήματα της Γ΄ Τάξης από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα τη «Νεανική Παραβατικότητα». Εισηγητής ήταν ο κος Γρηγοριάδης Λάζαρος, υπαστυνόμος Β΄. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η παραβατικότητα των ανηλίκων, οι ιδιαιτερότητες της εφηβείας, οι μορφές της βίας, τα διάφορα είδη εκφοβισμού, η οπαδική βία, ο χουλιγκανισμός αλλά γνώρισαν και τις νομικές προεκτάσεις της βίας, δηλαδή πώς τιμωρείται ένας ανήλικος/η και οι γονείς/κηδεμόνες αυτού/ης για μια πράξη βίαιη και παράνομη που τέλεσε σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Οι μαθητές/τριες στο σύνολό τους επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν πολύ ενεργά εκφράζοντας τις απόψεις και τις απορίες τους με ευχέρεια και σεβασμό. Ο εισηγητής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους για 3 διδακτικές ώρες, με βίντεο, παρουσίαση σε μορφή powerpoint, συνεχείς ερωταπαντήσεις, συζήτηση αλλά κυρίως με αληθινές πρόσφατες ιστορίες νεανικής παραβατικότητας από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ενέπλεκε συνεχώς ενεργά τους μαθητές/τριες για το ποια θα ήταν η συμπεριφορά που θα έπρεπε να είχαν επιλέξει οι ανήλικοι που τέλεσαν κάποιο αδίκημα, ώστε να μην είχαν «μπλέξει» και έτσι κατάφερε μια πιο διαδραστική και βιωματική παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά τον εισηγητή κ. Λάζαρο Γρηγοριάδη για την άψογη προετοιμασία και συνεργασία, τις γνώσεις του, το ήθος του και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο μετέδωσε δύσκολες έννοιες με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο στους μαθητές/τριές μας. Ευχαριστούμε τους μαθητές/τριες μας για την υποδειγματική συμπεριφορά και την αμείωτη συμμετοχή τους γιατί χάριν σε αυτούς/ες στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η διδακτική επίσκεψη. Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ΄ Τάξης, στο κεφάλαιο «Κοινωνικά Προβλήματα» καθώς και στις προγραμματισμένες δράσεις του Άξονα 6, της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου για την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου μας, και του Άξονα 7, Σχολείο και Κοινότητα.
Στα πλαίσια του προγράμματος βραχείας παρέμβασης “Βήματα Ζωής” που πραγματοποιεί η ΕΛΕΠΑΠ, έγινε ενημέρωση των μαθητών της Β’ τάξης του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2025 για την αναπηρία, τη συμπερίληψη και γενικότερα των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δύο κοινωνικοί λειτουργοί του φορέα παρέμβασης επισκέφθηκαν το σχολείο για να συνομιλήσουν με τα παιδιά και να έρθουν ακόμη και σε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με άτομο με αναπηρία. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μεγαλώνοντας αποκτούν ευσυνειδησία, ανοχή στη διαφορετικότητα και μεγαλύτερη αίσθηση του ανήκειν.
Η παρέμβαση εντάσσεται στις προγραμματισμένες δράσεις του Άξονα 7 της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου και του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Η ελληνική Βουλή με νόμο (2004) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος ενώ και ο ΟΗΕ καθιέρωσε (2005) την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στα σχολεία η ημέρα αυτή είναι μια αφόρμηση, ώστε να ανακινήσουμε εν γένει προβληματισμούς που άπτονται των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, να εμβαθύνουμε την ιστορική γνώση των μαθητών/τριών μας γύρω από τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά κυρίως να αναστοχαστούμε κριτικά και να συζητήσουμε τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από τα γεγονότα στη σύνδεσή τους με σύγχρονα επίκαιρα και διαχρονικά φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.
Στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκε την Παρασκευή (31-1-2025) η ταινία Jojo Rabbit (2019) του Τάικα Γουαϊτίτι. Η συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή προκρίθηκε κατάλληλη παιδαγωγικά μεταξύ άλλων, γιατί κατορθώνει να αναδείξει με τρόπο ήπιο, χωρίς ακραία και σοκαριστικά στιγμιότυπα αλλά βαθιά ανθρώπινο τις πιο ουσιαστικές και τρομακτικές αλήθειες της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής. Η ταινία Jojo Rabbit είναι μια σάτιρα που χρησιμοποιεί το χιούμορ για να θίξει άκρως σοβαρά ζητήματα, όπως ο πόλεμος, ο ρατσισμός και η προκατάληψη ενώ φωτίζει και αμφιλεγόμενα ερωτήματα σχετικά με τη ναζιστική γερμανική κοινωνία της χιτλερικής περιόδου. Με ποιους τρόπους αξιοποιήθηκαν η χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, το εκπαιδευτικό σύστημα και η προπαγάνδα ως αλληλένδετα και κρίσιμα εργαλεία στα χέρια των ναζί; Ποιους ρόλους επεφύλασσε το καθεστώς στις γυναίκες και στα παιδιά; Με ποιες πρακτικές και στρατηγικές το ναζιστικό καθεστώς κατόρθωσε να διαμορφώσει μια γενιά Γερμανών που ήταν έτοιμη να ακολουθήσει τυφλά τις εντολές του Χίτλερ και να συμμετάσχει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ;
Η ταινία, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα αποτελέσει στη συνέχεια ένα πολύ χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο, ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναπτύξουν στοχευμένες διδακτικές παρεμβάσεις συνδυαστικά με μαθησιακούς στόχους ανά μάθημα και τάξη (συζητήσεις, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, εργασίες, κλπ.)
Η ταινία Jojo Rabbit έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.
Την Τετάρτη, 29/01/2025 ο κ. Κοζιάκης Ιωάννης, ψυχολόγος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφθηκε το 7O Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και υλοποίησε πρόγραμμα πρόληψης με θέμα «Κατανοώντας τη Ρητορική Μίσους». Το πρόγραμμα διήρκησε 4 ώρες και πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου.
Κατά το πρώτο μέρος της παραπάνω δράσης τα παιδιά ενημερώθηκαν αφενός για τον τρόπο λειτουργίας του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αφετέρου για την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές/τριες μέσα από την πραγματοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων αντιλήφθηκαν ότι η ρητορική μίσους είναι ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει την έκφραση απόψεων, ιδεών και συναισθημάτων όχι μόνο λεκτικά αλλά και μέσα από άλλες μορφές όπως εικόνες, τέχνη, κείμενα κ.α. Έτσι κατανόησαν ότι το μίσος δεν είναι μια απλή αντιπάθεια, αλλά εκδηλώνεται με διακρίσεις. Τα παιδιά συζήτησαν για τα θετικά και τα αρνητικά στερεότυπα, τον αντίκτυπό και τις αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν από την ρητορική του μίσους. Απώτερος στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών/τριών σχετικά με τις προσωπικές τους στάσεις απέναντι σε τέτοιου είδους θέματα.