Θέατρο στο σχολείο : «Ομήρου Ιλιάδα» και «Ελένη» του Ευριπίδη

Την Τρίτη 29 Απριλίου, η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς παρουσίασε στο χώρο του σχολείου μας τις θεατρικές παραστάσεις «Ομήρου Ιλιάδα» και «Ελένη» του Ευριπίδη, στη Β΄ και Γ΄ τάξη αντίστοιχα. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση» με πρωτοβουλία των διδασκόντων εκπαιδευτικών, κ. Ιακωβίδη Κώστα και κ. Βελισσάρη Θεοδώρας.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να παρακολουθήσουν δύο εξαιρετικές παραστάσεις.

Η παράσταση «Ομήρου Ιλιάδα», μέσα από μια πρωτότυπη σκηνοθεσία, αναπαριστά το ομηρικό έπος στο σύνολό του με χιούμορ , ευαισθησία και πολλά…ροκ στοιχεία, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την τρωτή ανθρώπινη φύση και τα πάθη που καθορίζουν την ιστορία, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονική αξία του έπους. Μια παράσταση που συνομιλεί με το παρόν και τις μάχες του, κατά τα λεγόμενα των συντελεστών της.


Η παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη καταφέρνει να δώσει σάρκα και οστά στο κείμενο του σχολικού βιβλίου. Η «αιρετική» και αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη αποδίδεται με μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά που ενσωματώνει πολλά στοιχεία της γλώσσας και του τρόπου σκέψης των νέων της εποχής μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν, με τη κατάλληλη θεατρική μεταφορά, να είναι οικεία με τους προβληματισμούς των σύγχρονων ανθρώπων.

Μια παράσταση που αξιοποιεί ποικίλα είδη θεάτρου, με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα και μόνιμο σύμμαχό της τη μουσική και το τραγούδι.


Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς για την ουσιαστική του προσφορά στο εκπαιδευτικό μας έργο με την εξαιρετική δουλειά του στο χώρο του εφηβικού/ νεανικού θεάτρου.

Παράσταση της «Οδύσσειας» στο σχολείο

Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τη θεατρική ομάδα «Ο Μικρός Βορράς», η οποία παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου τη θεατρική εκδοχή της «Οδύσσειας» του Ομήρου. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί έφεραν στη σχολική αίθουσα το ομηρικό έπος μέσα από παντομίμα, ζωντανή μουσική, τραγούδι και διάδραση, μετατρέποντας τον χώρο σε έναν ζωντανό χώρο αφήγησης.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, οι μαθητές δεν παρέμειναν απλοί θεατές αλλά έγιναν μέρος του ταξιδιού του Οδυσσέα, βιώνοντας τις περιπέτειες του ήρωα με έναν μοναδικό και σύγχρονο τρόπο. Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ομάδες μαθητών μετά το τέλος της παράστασης ανέλαβαν τον ρόλο των ηθοποιών και, με τη βοήθεια των συντελεστών της παράστασης, αναπαρέστησαν σκηνές του έργου. Η ενεργή συμμετοχή τους έδωσε μια νέα διάσταση στη θεατρική εμπειρία, καθιστώντας την διαδραστική και απολαυστική.


Η «Οδύσσεια» του Μικρού Βορρά απέδειξε ότι το αρχαίο έπος παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γεφυρώνοντας την αρχαιότητα με το σήμερα και φέρνοντας τους μαθητές πιο κοντά στις αξίες και τα μηνύματα του Ομήρου.

Θεατρική παράσταση « #Let’s party» από την Εφηβική Σκηνή του ΚΘΒΕ

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025 ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «#Let’s party» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στη σκηνή « Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας «Ονειροπλάστες – Ονειροθραύστες : σημειώσατε 1» και των Ομίλων Γερμανικών και Γαλλικών και συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες και των τριών τάξεων που παρακολουθούν τις συγκεκριμένες σχολικές δραστηριότητες.

Το έργο βασίζεται στις αρχές του θεάτρου ντοκουμέντου και δομείται πάνω σε αληθινές ιστορίες που έχουν ως κοινό παρονομαστή τα πάρτι. Η ιδέα γεννήθηκε με αφορμή το πολύ δημοφιλές hashtag κατά την περίοδο της πανδημίας #let’s party με σκοπό να αναβιώσει όμορφες στιγμές και να δημιουργήσει θετικές εμπειρίες για το μέλλον σε μια εποχή που, όπως οι ίδιοι οι συντελεστές του έργου αναφέρουν, «αναλωνόμαστε σε δυστοπικά σενάρια, κλέβουμε το μέλλον και την αισιοδοξία από τις νέες γενιές και φανταζόμαστε ευκολότερα την καταστροφή από τη δημιουργία». Πρόκειται για μια παράσταση με πολύ γρήγορο ρυθμό, εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων, ανθρωπιά, χορό, μουσική και χρώμα που προσπαθεί να «φωτίσει» την αίσθηση της κοινωνίας και της αρμονικής συνύπαρξης.

Στην εποχή των social media, της διαδικτυακής επικοινωνίας και της εικονικής πραγματικότητας, θεωρούμε ως εκπαιδευτικοί ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την ιδέα της διά ζώσης επαφής και επικοινωνίας και της ανθρώπινης σωματικής και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης και μάλιστα μέσα από τη χαρά και την διασκέδαση, στοιχεία που τα τελευταία χρόνια αισθανόμαστε συχνά ότι τείνουν να εκλείψουν στην ουσιαστική τους διάσταση. Η παράσταση #let’s party πιστεύουμε ότι μας «κίνησε» όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, προς την κατεύθυνση αυτή και μας θύμισε πόσο όμορφο είναι να δημιουργούμε με τους φίλους μας κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις και πως μέσα από τα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά, που μας γεννά η επαφή με τους άλλους αισθανόμαστε ζωντανοί, αισθανόμαστε άνθρωποι.

«Ελένη Ευριπίδη» από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς

Την Πέμπτη 16/5/2024 ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της
« Εταιρείας Θεάτρου μικρός βορράς » κ. Τάσος Ράτζος , μαζί με ηθοποιούς της ομάδας
παρουσίασαν στους μαθητές της Γ ‘Τάξης ένα ενδιαφέρον workshop ( εργαστήριο
μελέτης) πάνω στη θεατρική παράσταση ” Ελένη του Ευριπίδη”. Ο σκηνοθέτης
παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την υπόθεση και το ιστορικό πλαίσιο του έργου
και σχολίασε τα βαθύτερα νοήματα και τους συμβολισμούς του, εμπλέκοντας
δημιουργικά τους μαθητές στον προβληματισμό αυτό μέσα από συζήτηση και
θεατρικά παιχνίδια. Παράλληλα παρουσιάστηκαν από τους ηθοποιούς
επιλεγμένες σκηνές του έργου και τονίστηκαν ενδι αφέρουσες πτυχές της
δραματουργίας, όπως η λειτουργία της μάσκας και ο ρόλος του χορού.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Τάσο Ράτζο και τον ” μικρό βορρά” για την
ξεχωριστή αυτή εμπειρία βιωματικής μάθησης και θεατρικής έκφρασης που μας
πρόσφεραν.

“Ιλιάδα” του Ομήρου

Την Δευτέρα, 22/4/2024, η θεατρική ομάδα ” Μικρός Βορράς” παρουσίασε την παράσταση “Ιλιάδα” του Ομήρου, στις μαθήτριες και στους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου.

Η νεανική – εφηβική σκηνή του Μικρού Βορρά, παρουσίασε  την Ομηρική Μάχη αναδεικνύοντας την ματαιότητα του πολέμου, τις απώλειες  που επιφέρει και την αγωνία των ηρώων για ένα διαφορετικό μέλλον.  Παρουσίασε την ανθρώπινη πλευρά των ηρώων, τη βία του πολέμου, την αγωνία και η συντριβή. Ποιος τελικά νικάει σε έναν πόλεμο και με τι κόστος;

# Support_Hara

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης “Μαθητές Ενωμένοι” οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου  παρακολούθησαν  την εφηβική-νεανική παράσταση #Support_Hara, που υλοποιήθηκε από την θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς».  Το #Support_Hara είναι μία βιωματική-συμμετοχική παράσταση που στοχεύει στην πρόληψη και διαχείριση της έμφυλης βίας στο σχολικό περιβάλλον.

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης “Μαθητές Ενωμένοι“, την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024 και οι τρείς τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Ιστορίες να σκεφτείς” βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι.

Η συγκεκριμένη παράσταση κατάφερε να μεταφέρει με απλό και παραστατικό τρόπο την αλήθεια της ζωής, καθώς τοποθέτησε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε γνώριμες καταστάσεις. Με τη μορφή μικρών, συγκινητικών και συνάμα αστείων ιστοριών, κατάφερε να τους διδάξει αλλά και να τους διασκεδάσει, περιγράφοντας τη σημασία της αυτογνωσίας και την αξία των διαπροσωπικών σχέσεων. 

Απλές και ανθρώπινες ιστορίες που έδωσαν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, ιστορίες που προκάλεσαν δάκρυα ή γέλιο μέχρι δακρύων. “Ιστορίες που συν-κινούν, μετα-κινούν και μας παρα-κινούν να σκεφτούμε και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με φίλους και… εχθρούς, ζωντανεύουν μέσα από μια παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχείς εναλλαγές που μοιάζει με όνειρο”

«Γιατί ζωή χωρίς όνειρα… τι να την κάνεις!»

” Η μαγική τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας σου ανοίγει πόρτες αγνοημένες, δυνατότητες που δεν τις είχες φανταστεί, δρόμους που δε βάδισες ακόμη” Χόρχε Μπουκάι

Ελένη του Ευριπίδη

ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία;
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη.

Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η Ελένη του Ευριπίδη μεταφέρεται από τα σχολικά βιβλία, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος του τραγικού. «Αιρετική» και βαθιά «αντιπολεμική» η «Ελένη», ζωντανεύει θεατρικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αρκεί να γίνει στη δική τους «γλώσσα».

Την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ γυμνασίου του Σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση « Ελένη του Ευριπίδη» από τη θεατρική ομάδα του «Μικρού Βορρά». Τέσσερις νέοι  ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα έστησαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μια παράσταση, που «δίδαξε» στους μαθητές από σκηνής τη «σχολική» τους ύλη. Γιατί δεν είναι και λίγο πράγμα να «βγαίνει» από το βιβλίο η πιο ωραία γυναίκα της αρχαιότητας, να παίρνει σάρκα και οστά εκεί μπροστά σου και να σε κάνει παρτενέρ στην περιπέτειά της! Οι ηθοποιοί στη συνέχεια ερμήνευσαν εκ νέου μια σκηνή της παράστασης, αλλά χωρίς να μιλάνε. Και τα παιδιά μέσα από μια απολαυστική διαδικασία κλήθηκαν να παίξουν την ίδια σκηνή «ντύνοντας» την με τα δικά τους λόγια, όπως αυτά εκτίμησαν ότι ταιριάζουν στην παντομίμα που προηγήθηκε. Χωρίς να υπάρχει λάθος ή σωστό, χωρίς φόβο, αλλά πάντα με πάθος οι μαθητές ερμήνευσαν τη σύντομη δική τους εκδοχή. Και πήραν και αυτοί δικαιωματικά το δικό τους μερίδιο στο χειροκρότημα!

Καρπάτση Κατερίνα

Ιλιάδα του Ομήρου

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, μαθητές και μαθήτριες της Β’  τάξης παρακολούθησαν στο χώρο του σχολείου μας  την θεατρική παράσταση ” Ιλιάδα του Ομήρου “,  από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς. Πρόκειται για μια εξαιρετική θεατρική διασκευή του ομηρικού έπους, μια παράσταση για νέους, εφήβους, εκπαιδευτικούς και όσους θέλουν να δουν την Ομηρική Μάχη με μια σύγχρονη, μουσική  αφηγηματική οπτική. Ένα έργο που  εστιάζει στην αποκάλυψη τόσο της ομορφιάς, όσο και της φρίκης του πολέμου.


Η γρήγορη δράση, η εναλλαγή των σκηνικών , το χιούμορ και η πρωτότυπη σκηνοθεσία ενθουσίασαν τους μαθητές. Ακολούθησαν θεατρικά παιχνίδια και συζήτηση με τους ηθοποιούς. 

Βελισσάρη Δώρα

Η “Οδύσσεια” του Ομήρου από τον Μικρό Βορρά

Μάθηση, γνώση, ψυχαγωγία, θέαμα, μουσική, λόγος, χορός, εικαστική-θεατρική παιδεία: όλα αυτά και ακόμα περισσότερα χώρεσαν στην καταπληκτική παράσταση του Μικρού Βορρά που παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες της Α΄ γυμνασίου του σχολείου μας. Αλλά κυρίως πολλή διασκέδαση, γέλιο αλλά και συγκίνηση και προβληματισμοί.

Ευχαριστούμε τον Μικρό Βορρά αλλά και τους μαθητές μας που ήταν άψογοι θεατές και πραγματικά απόλαυσαν την εκπαιδευτική μας δράση. Άντε και του χρόνου!