Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης “Μαθητές Ενωμένοι“, την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024 και οι τρείς τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Ιστορίες να σκεφτείς” βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι.

Η συγκεκριμένη παράσταση κατάφερε να μεταφέρει με απλό και παραστατικό τρόπο την αλήθεια της ζωής, καθώς τοποθέτησε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε γνώριμες καταστάσεις. Με τη μορφή μικρών, συγκινητικών και συνάμα αστείων ιστοριών, κατάφερε να τους διδάξει αλλά και να τους διασκεδάσει, περιγράφοντας τη σημασία της αυτογνωσίας και την αξία των διαπροσωπικών σχέσεων. 

Απλές και ανθρώπινες ιστορίες που έδωσαν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, ιστορίες που προκάλεσαν δάκρυα ή γέλιο μέχρι δακρύων. “Ιστορίες που συν-κινούν, μετα-κινούν και μας παρα-κινούν να σκεφτούμε και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με φίλους και… εχθρούς, ζωντανεύουν μέσα από μια παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχείς εναλλαγές που μοιάζει με όνειρο”

«Γιατί ζωή χωρίς όνειρα… τι να την κάνεις!»

” Η μαγική τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας σου ανοίγει πόρτες αγνοημένες, δυνατότητες που δεν τις είχες φανταστεί, δρόμους που δε βάδισες ακόμη” Χόρχε Μπουκάι

Ελένη του Ευριπίδη

ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία;
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη.

Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η Ελένη του Ευριπίδη μεταφέρεται από τα σχολικά βιβλία, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος του τραγικού. «Αιρετική» και βαθιά «αντιπολεμική» η «Ελένη», ζωντανεύει θεατρικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αρκεί να γίνει στη δική τους «γλώσσα».

Την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ γυμνασίου του Σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση « Ελένη του Ευριπίδη» από τη θεατρική ομάδα του «Μικρού Βορρά». Τέσσερις νέοι  ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα έστησαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μια παράσταση, που «δίδαξε» στους μαθητές από σκηνής τη «σχολική» τους ύλη. Γιατί δεν είναι και λίγο πράγμα να «βγαίνει» από το βιβλίο η πιο ωραία γυναίκα της αρχαιότητας, να παίρνει σάρκα και οστά εκεί μπροστά σου και να σε κάνει παρτενέρ στην περιπέτειά της! Οι ηθοποιοί στη συνέχεια ερμήνευσαν εκ νέου μια σκηνή της παράστασης, αλλά χωρίς να μιλάνε. Και τα παιδιά μέσα από μια απολαυστική διαδικασία κλήθηκαν να παίξουν την ίδια σκηνή «ντύνοντας» την με τα δικά τους λόγια, όπως αυτά εκτίμησαν ότι ταιριάζουν στην παντομίμα που προηγήθηκε. Χωρίς να υπάρχει λάθος ή σωστό, χωρίς φόβο, αλλά πάντα με πάθος οι μαθητές ερμήνευσαν τη σύντομη δική τους εκδοχή. Και πήραν και αυτοί δικαιωματικά το δικό τους μερίδιο στο χειροκρότημα!

Καρπάτση Κατερίνα

Ιλιάδα του Ομήρου

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, μαθητές και μαθήτριες της Β’  τάξης παρακολούθησαν στο χώρο του σχολείου μας  την θεατρική παράσταση ” Ιλιάδα του Ομήρου “,  από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς. Πρόκειται για μια εξαιρετική θεατρική διασκευή του ομηρικού έπους, μια παράσταση για νέους, εφήβους, εκπαιδευτικούς και όσους θέλουν να δουν την Ομηρική Μάχη με μια σύγχρονη, μουσική  αφηγηματική οπτική. Ένα έργο που  εστιάζει στην αποκάλυψη τόσο της ομορφιάς, όσο και της φρίκης του πολέμου.


Η γρήγορη δράση, η εναλλαγή των σκηνικών , το χιούμορ και η πρωτότυπη σκηνοθεσία ενθουσίασαν τους μαθητές. Ακολούθησαν θεατρικά παιχνίδια και συζήτηση με τους ηθοποιούς. 

Βελισσάρη Δώρα

Η “Οδύσσεια” του Ομήρου από τον Μικρό Βορρά

Μάθηση, γνώση, ψυχαγωγία, θέαμα, μουσική, λόγος, χορός, εικαστική-θεατρική παιδεία: όλα αυτά και ακόμα περισσότερα χώρεσαν στην καταπληκτική παράσταση του Μικρού Βορρά που παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες της Α΄ γυμνασίου του σχολείου μας. Αλλά κυρίως πολλή διασκέδαση, γέλιο αλλά και συγκίνηση και προβληματισμοί.

Ευχαριστούμε τον Μικρό Βορρά αλλά και τους μαθητές μας που ήταν άψογοι θεατές και πραγματικά απόλαυσαν την εκπαιδευτική μας δράση. Άντε και του χρόνου!

Η “Ελένη” του Ευριπίδη από τον Μικρό Βορρά

Η Εταιρεία Θεάτρου “Μικρός Βορράς” παρουσίασε την Τρίτη 24 Μαΐου στο χώρο του σχολείου μας και στους μαθητές της Γ’ τάξης  τη θεατρική παράσταση ” Ευριπίδη Ελένη” Η ομάδα που αποτελείται από νέους ταλαντούχους ηθοποιούς,  στήνει μια σύγχρονη και ευέλικτη παράσταση που με ελάχιστα σκηνικά μέσα, ζωντανή μουσική , χιούμορ και αστείρευτη ενέργεια μιλάει άμεσα στους εφήβους και τους βοηθάει να προσεγγίσουν με άλλη ματιά τη σχολική τους ύλη.

Ευριπίδη Ελένη

ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία;
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη.

Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος,  αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου.

«Ιλιάδα του Ομήρου»

      Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου παρακολούθησαν τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022, την παράσταση « Ιλιάδα του Ομήρου» από τη θεατρική ομάδα “Μικρός Βορράς” . Μια παράσταση για την Ομηρική Μάχη με μια σύγχρονη, μουσική, αφηγηματική οπτική.

    Τρώες και Αχαιοί σφάζονται μεταξύ τους σαν καλοκουρδισμένες μαριονέτες των Θεών, σε μία αφήγηση που ξεκινά με έναν θυμό και λήγει με μια συμφιλίωση. Στεκόμαστε με δέος στο συγκλονιστικό έργο όπου μια αδυσώπητη μοίρα και αθέατα παιχνίδια των θεών κάνουν όλη την προσπάθεια του ανθρώπου να φαίνεται σαν ένα ψεύτικο άθυρμα. Ένας νέος και ωραίος θυμώνει και συμπαρασύρει στον όλεθρο εκατοντάδες ζωές!  Όλη η Ιλιάδα είναι πλεγμένη γύρω από τον Αχιλλέα, έναν ήρωα που εντυπωσιάζει. Ένα έργο όπου η ζωή του ανθρώπου δεν είναι παρά μια αφορμή να μιλήσουμε για ασυνείδητες επιθυμίες, και απραγματοποίητες ορμές, κάτω από το λαμπρό φως του Ιλιαδικού κάμπου. 

      Δύο χρόνια δουλεύεται η διασκευή από την ομάδα του Μικρού Βορρά. Και θέλει να εστιάσει στην αποκάλυψη, τόσο της ομορφιάς, όσο και της φρίκης. Στην αγριότητα, αλλά και στην αποκάλυψη του ωραίου πολεμιστή που «ραντίζει το χώμα  με το αίμα του». 

     Ένα έργο που μας αποκαλύπτει το σήμερα, που ο άνθρωπος περισσότερο είναι θύμα μιας διαχείρισης πάρα διαχειρίζεται τις ανάγκες του. Ακούγοντας ξανά λοιπόν αυτό το κείμενο και ακουμπώντας στη «μεγάλη μνήμη» να ορίσουμε εκ νέου τον άνθρωπο, τον νέο του σήμερα.

Επισκέψεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019

Θεατρική παράσταση “Οδύσσεια” από τον Μικρό Βορρά. Την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Βορράς  την “Οδύσσεια” του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”. Μέσα από διάφορα ήδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση δόθηκε η εξαιρετική ευκαιρία στις μαθήτριες και στους μαθητές του σχολείου μας να παρακολουθήσουν το μεγαλείο του κειμένου, να ζήσουν μαγικές στιγμές και να πάρουν μέρος σε θεατρικό παιχνίδι.

                                                       

 

 

 

 

Επίσκεψη στο Institut Français de Thessalonique . Τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, μαθήτριες και μαθητές  της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου,  που έχουν επιλέξει τη Γαλλική ως δεύτερη ξένη γλώσσα, επισκέφτηκαν το Institut Français de Thessalonique και πήραν μέρος σε ένα γλωσσικό εργαστήριο με θέμα τα Χριστούγεννα. Κατά τη διάρκεια του γλωσσικού αυτού εργαστηρίου τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων μέσα από διάφορα γλωσσικά παιχνίδια.

 

Επίσκεψη στο Goethe – Institut.Την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄και Γ΄τάξης του σχολείου μας, που έχουν επιλέξει τη Γερμανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα επισκέφτηκαν το Goethe – Institut.

Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στο workshop “Ein Geheimnis in Düsseldorf: Wo steckt Katrin? “, έχοντας την ευκαιρία να εξασκήσουν τις γνώσεις, που ήδη έχουν στη γερμανική γλώσσα, και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη στο γερμανικό ινστιτούτο ολοκληρώθηκε με την προβολή του παραμυθιού “Tischlein deck dich”   των αδελφών Grimm

Ο Μικρός Βορράς παρουσιάζει την “Ελένη” του Ευριπίδη

Την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 η θεατρική ομάδα “Μικρός Βορράς” σε σκηνοθεσία Τάσου Ράντζου, παρουσίασε στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου την “Ελένη” του Ευριπίδη. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στους χώρους του σχολείου. Πρόκειται για θέατρο με διαδραστικό χαρακτήρα και εκπαιδευτικό σχεδιασμό

Σκοπός της δραστηριότητας ήταν να δουν οι μαθητές δραματοποιημένο την “Ελένη”  του Ευριπίδη, το έργο του οποίου το κείμενο διδάσκονται.

“Σε μένα μιλάς;”

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου παρακολούθησαν στη μονή Λαζαριστών την θεατρική παράσταση της Νεανικής Σκηνής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  «Σε  μένα μιλάς;» (πρωτότυπος τίτλος: EINS AUF DIE FRESSE), του Ράινερ Χάχφελντ.

Σε σύντομες και γεμάτες δράση σκηνές, ο Χάχφελντ, θίγει με σύγχρονο τρόπο, το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολείο και καλεί νέους και ενήλικες θεατές να προβληματιστούν πάνω σε θέματα όπως: βία, φιλία, προσωπική ευθύνη, φόβος, μοναξιά, σεξουαλικότητα, σχέσεις στο σχολείο και στην οικογένεια.

Το έργο, που παραμένει για δύο δεκαετίες στο ρεπερτόριο του θρυλικού Γκριπς Τεάτερ (GRIPS Theater), ενός από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θέατρα για παιδιά και νέους, παρουσιάζεται στο Κ.Θ.Β.Ε. σε πανελλήνια πρώτη.

Η “Ελένη” του Ευριπίδη στη σχολική αίθουσα

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 παρακολούθησαν δραματοποιημένο το έργο του Ευριπίδη » Ελένη» από τη θεατρική ομάδα »Μικρός Βορράς».  Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η «Ελένη» του Ευριπίδη μεταφέρεται από τα σχολικά βιβλία, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της! Μέσα από την αναπαράσταση του μύθου της Ελένης, οι μαθητές βιώνουν τη δράση του, άλλες στιγμές μέσα από την ελαφρότητα του κωμικού και άλλες μέσα από το βάρος του τραγικού.