Περίπατος Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου οι μαθητές της  Γ΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Χορτιάτη, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής

Εκεί μας περίμενε μια ομάδα μαθητών, οι οποίοι, χάρη σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου τους, (Μικροί Ξεναγοί) μας μίλησαν για το Ολοκαύτωμα και μας ξενάγησαν στη μαρτυρική περιοχή του Χορτιάτη. Στόχος αυτής της επίσκεψης, ήταν η αποκόμιση γνώσεων και απόψεων σχετικά με μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.

Αφού είδαμε στην είσοδο του Χορτιάτη, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο (που τροφοδοτούσε με νερό τη Μονή Βλατάδων και την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη), σημείο αφετηρίας του ιστορικού περιπάτου μας έγινε το Γυμνάσιο Χορτιάτη, το άλλοτε πέτρινο Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο οι Γερμανοί Ναζί έκαψαν. Συνεχίσαμε την επίσκεψή μας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με την ξύλινη στέγη και το ξύλινο τέμπλο και τους άλλους συντηρημένους Ιερούς Ναούς της περιοχής, ο ένας ήταν μάλιστα από την εποχή των Κομνηνών (Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρα).

 Έπειτα επισκεφθήκαμε το Μνημείο Ολοκαυτώματος στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, οι οποίοι «εκάησαν ζώντες υπό των Γερμανών Ναζί». Κρατήσαμε ενός λεπτού σιγήστη μνήμη τους. Ο περίπατος κατέληξε στον φούρνο Γκουραμάνη. Εκεί έκλεισαν οι Γερμανοί τους περισσότερους κατοίκους του Χορτιάτη. Έστησαν από έξω ένα πολυβόλο και άρχισαν να τους πυροβολούν από ένα μικρό παράθυρο. Μετά έβαλαν φωτιά για να κάψουν ζωντανούς όσους δεν είχαν σκοτωθεί. Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το κτίριο που καιγόταν, μαχαιρώθηκαν από τους στρατιώτες που περίμεναν έξω.

Η ξενάγηση στα μνημεία του Ολοκαυτώματος ήταν άκρως συγκινητική διότι περνούσαμε από μέρη που σκοτώθηκαν με μαρτυρικό τρόπο παιδιά της ηλικίας μας, ακόμα και μωρά και άλλοι πολλοί που από την γενναιότητά τους χάθηκαν άδικα, συνολικά 149 γυναίκες και παιδιά.

Επίσης είδαμε αναλυτικό βίντεο στην κοινοτική αίθουσα, στο οποίο μιλούσαν τα ελάχιστα άτομα που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Σε όλη την διάρκεια της προβολής παρακολουθούσαμε αποσβολωμένοι τις φρικαλεότητες που περιέγραφαν με τόσο πόνο τα θύματα.

Τέλος είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δεν είναι όμως αρκετά διαδεδομένο. 

Καταφέραμε να μάθουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για την περιοχή και το Ολοκαύτωμα. Οι μαθητές του σχολείου του Χορτιάτη, καθώς και η Διεύθυνση, ήταν ευγενέστατοι και το κλίμα ήταν φιλόξενο και ζεστό. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Για την Γ΄ Τάξη

                                                                                        Κυριακή Σοφού                                                                                                 Γεωργία Άννα Ζήφτη                                                                                                     Ανέστης Ηλιάδης                                                                                                Νικολέτα Ποιμενίδη                                                                                                                  Δέσποινα Τρυφωνίδου

Επίσκεψη-στον-μαρτυρικό-Χορτιάτη

BΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου πήραν μέρος σε ένα Βιωματικό “Περιπατητικό” Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα όπου με τη χρήση  τεχνικών της Ταξιδιωτικής Παιδαγωγικής τα παιδιά
εκπαιδεύονται στη χρήση των δεξιοτήτων της ανακαλυπτικής κι ερευνητικής μάθησης, του παιχνιδιού εύρεσης στοιχείων, στη λύση γρίφων και την ανάληψη ρόλων ώστε να γίνουν ερευνητές της αστικής πλευράς της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ιστορίας της. 

Στον υπαίθριο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου βίωσαν ένα ανατρεπτικό, κωμικό, συγκινητικό και πνευματώδες ταξίδι απόδρασης στην αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης. Έλαβαν μέρος σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στους αρχαίους χρόνους γεμάτο με εκπλήξεις και χιούμορ, έλυσαν γρίφους και αναλάβαν συναρπαστικές αποστολές μετατρέποντας την ίδια την πόλη σε περιπέτεια απόδρασης.

Την οργάνωση του προγράμματος πραγματοποιεί το Kέντρο Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας, ΑΠΘ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εφαρμογές Ψυχολογίας στην Υγεία» Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ.

Γιορτή 17 Νοέμβρη 2023

Σήμερα, στις 17 Νοεμβρίου, μαζευτήκαμε όλο το σχολείο για να θυμηθούν όσοι
γνωρίζουν, να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν αλλά σίγουρα όλοι να τιμήσουμε την
εξέγερση των φοιτητών, τους αγώνες τους κατά της χούντας και τον αντίκτυπο
αυτών των αγώνων στη κοινωνία της εποχής και στην ίδια την ιστορία της χώρας
μας.
Ακούστηκε το ιστορικό των γεγονότων, οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε και τα
συμπεράσματα για το σήμερα.
Οι μαθητές διάβασαν κείμενα του Ρίτσου, της Κωστούλας Μητροπούλου κ.α.
Η χορωδία του σχολείου τραγούδησε Θεοδωράκη, Λοΐζο κ.α.
Δημιουργήθηκε μια γλυκιά, συγκινητική εκδήλωση που προκάλεσε προς το τέλος
της τη συμμετοχή και του κοινού.

Επίσκεψη του Κ.Π.Ε. Κορδελιού – Βερτίσκου στο σχολείο μας

Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου, στις 9 Νοεμβρίου 2023 ημέρα Πέμπτη, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την κλιματική αλλαγή παίζοντας κλιματικά παιχνίδια. 

Ευχαριστούμε για την συνεργασία σε αυτή την περιβαλλοντική δράση το ΚΠΕ Κορδελιού-Βερτίσκου και ιδιαιτέρως την υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. κ. Αθανασίου Χρυσούλα, Βιολόγο που την υλοποίησε μαζί με την ομάδα της στο χώρο του σχολείου μας.

Δειγματική διδασκαλία κ. Αναστασίας Βακαλούδη

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Αναστασία Βακαλούδη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης  Φιλολόγων Αν. Θεσσαλονίκης και Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου μας, για την δειγματική  διδασκαλία της στους μαθητές και στις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου στο μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα έγινε παρουσίαση του θέματος  “Η αναβίωση της Ρωμαϊκής-Βυζαντινής Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών“. 

Τη διδασκαλία, που πραγματοποιήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2023, εκτός από τους μαθητές παρακολούθησαν και καθηγητές του σχολείου. Ακολούθησε συζήτηση-ανατροφοδότηση.

Εκπαιδευτικό προσωπικό: 2023-2024

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ – ΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Τζαβάρα Καλλιόπη Διευθύντρια – Αγγλικής
Σουλτανίδης Σωφρόνιος Υποδ/ντης – Πληροφορικής
Ζυγούρης Γεώργιος Θεολόγος
Βελισσάρη Θεοδώρα Φιλόλογος
Καρπάτση Κατερίνα Φιλόλογος
Ιακωβίδης Κωνσταντίνος Φιλόλογος
Μιχαηλίδου Φαίδρα Μαθηματικός
Δεμερτζόγλου Δέσποινα Μαθηματικός
Τεκίρδαλης Απόστολος Φυσικός
Σουβαλίδου Φανή Βιολόγος
Κοσσυβάκη Αθηνά Γαλλικής
Μακαρίδου Μαρία Αγγλικής
Στανιμεροπούλου Φωτεινή Γερμανικής
Πασχαλίδου Μαρία Καλλιτεχνικών
Σταμπουλής Άγγελος Φυσικής Αγωγής
Καραβάς Κωνσταντίνος Φυσικής Αγωγής
Καζακαντώνη Άννα Φυσικής Αγωγής
Αργυρίου Βασίλειος Οικιακή Οικονομία
Σερενίδου Ανδρονίκη Μουσικής
Βασιλειάδης Παύλος Χημικός Μηχανικός