Καλές Γιορτές

Ο Σύλλογος των καθηγητριών/τών και η διευθύντρια του σχολείου σας εύχονται να περάσετε ειρηνικά και με αγάπη τα Χριστούγεννα και να είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος ο καινούργιος χρόνος.

Το σχολείο θα ανοίξει ξανά την Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας.  Η γιορτή μας ήταν αφιερωμένη στα κάλαντα, ένα ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι 2 μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες. Η λέξη “κάλαντα” προέρχεται από τη λατινική “calenda”, που σημαίνει αρχή του μήνα  και διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ.

Την Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας επιμελήθηκε η Θεολόγος του σχολείου μας, κα. Δ. Αγγελάκη. Το υλικό που παρουσιάστηκε επιμελήθηκε η κα. Φ. Μιχαηλίδου. Τέλος εμπλουτίστηκε μουσικά από τη μουσικό μας κα. Ν. Σερενίδου.

 

 

 

Διδακτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, η Β΄Τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε μία διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας στο Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.              Οι μαθητές/τριες  και η καθηγήτρια τους κα. Φ. Στανιμεροπούλου, περιηγήθηκαν στις αίθουσες με τη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Κύριοι στόχοι της επίσκεψης ήταν:

  • να προσεγγίσουν οι μαθητές /τριες τον χώρο και την έννοια του Μουσείου.
  • να μάθουν να παρατηρούν αντικείμενα και να αντλούν πληροφορίες από αυτά.
  • να εργαστούν ομαδικά και
  • να αναπτύξουν την έκφραση και τη φαντασία τους.

Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με την ύδρευση στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έμαθε πως γινόταν οι εμπορικές συναλλαγές, πως ψάρευαν και ποια σκεύη και αγγεία χρησιμοποιούσαν. Επίσης έμαθαν για το συμβολικό χαρακτήρα του νερού στη θρησκεία.

Η δεύτερη ομάδα έμαθε για τους τρόπους μέτρησης του χρόνου στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Στόχος ήταν να κατανοήσουν το πόσο πολύπλοκη και σχετική ήταν η έννοια του χρόνου.

Οι ομάδες είχαν την  ευκαιρία να συμπληρώσουν τα σχετικά φύλλα εργασίας τόσο στο Μουσείο, όσο και επιστρέφοντας στο σχολείο. Επίσης ζητήθηκε από τους μαθητές/τριες  να εκφραστούν μέσα από τον γραπτό λόγο ή/και εικαστικά σχετικά με την εμπειρία της επίσκεψης μας στο Μουσείο.

 

 

 

Διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, η Α΄ Τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε μία διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση “Ειδώλιο, Ένας μικρόκοσμος από πηλό”. Ο εύπλαστος και ανθεκτικός πηλός υπήρξε το υλικό που επιλέχθηκε για να δώσει μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων. Στην έκθεση παρουσιάζεται η εξέλιξη του ειδωλίου από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή. Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται στο κοινό για πρώτη φορά.

Οι μαθητές/τριες στην συνέχεια συμμετείχαν  σε εκπαιδευτικά παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης στους χώρους της έκθεσης και κατόπιν σε βιωματικό εργαστήριο, όπου κατασκεύασαν πήλινα αντίγραφα από αρχαία ειδώλια με την καθοδήγηση εκπαιδευτριών.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χ. Τσούγγαρη, αρχαιολόγο και την ομάδα του για τον τρόπο που μας υποδέχτηκαν, μας ξενάγησαν και έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να κάνουν την παραμονή μας στους χώρους του μουσείου αξέχαστη και για τους μαθητές/τριες μας και για τους συνοδούς καθηγήτρες/τριες την κα Α. Κοσσυβάκη, που οργάνωσε την επίσκεψη, την κα Δ. Βελισσάρη και τον κ. Κ. Αναστασίου.