Επίσκεψη στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 ένδεκα μαθητές και μαθήτριες μας της Γ΄ Γυμνασίου, που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα  “Μαθαίνω τον κινηματογράφο. Σινε..μαθαίνω τον κόσμο” και δέκα μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, που συμμετέχουν στον Όμιλο ψηφιακής Δημοσιογραφίας  του σχολείου μας επισκέφθηκαν την αίθουσα ¨Σταύρος Τορνές¨ (Αποθήκη 1, ΟΛΘ), όπου παρακολούθησαν 3 ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού μήκους στο πλαίσιο του υβριδικού εκπαιδευτικού προγράμματος “NextGen” και το οποίο διοργανώνεται από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πέρα από το ενδιαφέρον περιεχόμενο των ταινιών που συνομιλούν με επίκαιρα ζητήματα της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας με βιωματικότητα και αμεσότητα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τα θέματα που θίγονται στα συγκεκριμένα φιλμ όσο και για το ιδίωμα της κινηματογραφικής γλώσσας με ειδικούς της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.

Οι ταινίες που προβλήθηκαν είναι οι εξής:

  • Best friends/Κολλητές: Μαριάνε Χόουγκεν-Μοράγκα, Δανία/Νορβηγία, 2023
  • Girl away from home/Κορίτσι μακριά από το σπίτι: Σίμον Λέρενγκ Βίλμοντ Αλισα, Δανία/Νορβηγία, 2023
  • Under the wing of a night/Κάτω από τη φτερούγα της νύχτας: Λέσια Ντιακ, Ουκρανία/Βέλγιο/Ουγγαρία/Πορτογαλία, 2023

Βιωματική δράση: Η τάξη μου, η ομάδα μου

Στα πλαίσια του Σχέδιου Δράσης “Μαθητές Ενωμένοι” οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2024, συμμετείχαν στη Βιωματική δράση: ” Η τάξη μου, η ομάδα μου”.

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη δεν είναι μία κατάκτηση αλλά μία συνεχής προσπάθεια.  Για αυτό και γίνεται μία συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτήν την δράση δόθηκε η ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές μας να συνεργαστούν μεταξύ τους, να ανακαλύψουν τα δυνατά σημεία του εαυτού τους και των συμμαθητών τους.

Η δράση υλοποιήθηκε από την κα Μαρία Μούτα, Ψυχολόγο (Α.Π.Θ.) και Εκπ. Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια (Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Συμπεριφοράς- Παράρτημα Μακεδονίας), την οποία και ευχαριστούμε πολύ.

Συμμετοχή στον Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης

Στα πλαίσια των προγραμμάτων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η εταιρεία ΤΕΧΑΝ σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε το μήνα Δεκέμβριο ένα Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμούπου στόχο είχε την ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των νέων ανθρώπων και ειδικότερα των μαθητών, στην διαδικασία της ανακύκλωσης.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο για να αναδειχτούν νικητές και να κερδίσουν τα μεγάλα δώρα του διαγωνισμού.

Παρόλο που δεν ανακηρύχθηκαν νικητές μετά την καταμέτρηση των υλικών που συγκέντρωσαν αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά των τμημάτων Α1 & Α2 για την ένθερμη  συμμετοχή τους και την περιβαλλοντική ευαισθησία τους.

Μαθητικός Διαγωνισμός Αφίσας

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Αφίσας με τίτλο: “Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο”

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, προκήρυξε  τον συγκεκριμένο  Διαγωνισμό  ώστε να αναδειχθεί η καλύτερη αφίσα (μέσα από την διεισδυτική ματιά των μαθητών και μαθητριών) και να χρησιμοποιηθεί για την προβολή και ανάδειξη του ομώνυμου Μαθητικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο. 

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες, αφού άντλησαν έμπνευση από τις θεματικές του Μαθητικού Συνεδρίου, κατέθεσαν την Παρασκευή 22-12-23 ζωγραφιές με μήνυμα τη συνεργασία, την ομαλή και ειρηνική συμβίωση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την εγκαθίδρυση κλίματος μη αποδοχής της παραβατικής συμπεριφοράς.

Συμμετοχή σε Μαθητικό Συνέδριο

Την Πέμπτη 30-11 και την Παρασκευή 1-12-2023 διεξήχθη, με τη συμμετοχή 40 σχολείων της πόλης και σχολείων από τη Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 1160 έτη από την έναρξη της Κυριλλομεθοδιανής ιεραποστολής. 

Διεθνές-Μαθητικό-Συνέδριο-7ο-Γυμνάσιο-Θεσνικης

Το σχολείο μας συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου με Χορωδιακή Ομάδα Μαθητών/τριών, η οποία έψαλε τροπάρια και ύμνους αφιερωμένους στους Αγίους και στην γενέτειρα τους. Πέρα από τις ομιλίες και τις εισηγήσεις, οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο του συνεδρίου  είχαν την ευκαιρία να  επισκεφτούν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, την Αχειροποίητο, τη Ροτόντα καθώς και την Αρχαία Αγορά.

Πολλά Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στους μαθητές και τις μαθήτριές μας όσο και στην επιβλέπουσα καθηγήτρια Μουσικής Επιστήμης κ. Σερενίδου για την άψογη συμμετοχή τους!

Μαθητικό-Συνέδριο

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης μας.

Οι μαθητές/τριες του Β1 τμήματος συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση «Κάρτες Επίσκεψης στο Μουσείο». Στο  πλαίσιο αυτής της δράσης, οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε ομάδες, περιηγήθηκαν τις διάφορες αίθουσες του μουσείου και παρατήρησαν  συγκεκριμένα εκθέματα αντλώντας τις απαραίτητες οδηγίες /πληροφορίες από τις κάρτες που μοιράστηκαν σε κάθε ομάδα και στην συνέχεια φωτογράφησαν τα αντικείμενα της «έρευνας» με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κάρτες-Επίσκεψης-στο-Μουσείο-1

Οι μαθήτριες/ες του Β2 τμήματος του σχολείου μας συμμετείχαν στο Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ««Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες. Από τις βούλλες στις IPs»».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος  οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν για τη γραφή στο Βυζάντιο, το σύστημα οργάνωσης της διοικητικής και εκκλησιαστικής γραφειοκρατίας , το σύστημα διανομής και διακίνησης εγγράφων και τη χρησιμότητα  των μολυβδόβουλλων και τέλος τη διασφάλιση του απόρρητου της αλληλογραφίας και του γνήσιου της υπογραφής στις μέρες μας. Στη συνέχεια χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες και με τη βοήθεια τεσσάρων φύλλων εργασίας ανακάλυψαν και μελέτησαν  μολυβδόβουλλα που ανήκαν:  σε αυτοκράτορες, σε πατριάρχες, σε εκκλησιέκδικους, επιτρόπους της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης και σε κρατικούς αξιωματούχους. Από τη μελέτη αυτή άντλησαν πληροφορίες για τους κατόχους τους και για τα ίδια τα μολυβδόβουλλα ως ιστορικές πηγές.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε εργαστήριο διπλώματος επίσημου εγγράφου και σφράγισής του με μολυβδόβουλλο από πηλό.

Γνωρίζω-τις-βυζαντινές-σφραγίδες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου .

Φέτος, στο πλαίσιο αυτής της γιορτής, οι μαθήτριες και μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας που διδάσκονται Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ξεχωριστή ομορφιά κάθε γλώσσας. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων (γλωσσικά κουίζ/ γλωσσικά παιχνίδια, διαδραστικές ασκήσεις, υλικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης) συνειδητοποίησαν ότι οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές/μαθήτριες, δώρα που το σχολείο μας παρέλαβε από το Υπουργείο Παιδείας.