Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης μας.

Οι μαθητές/τριες του Β1 τμήματος συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση «Κάρτες Επίσκεψης στο Μουσείο». Στο  πλαίσιο αυτής της δράσης, οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε ομάδες, περιηγήθηκαν τις διάφορες αίθουσες του μουσείου και παρατήρησαν  συγκεκριμένα εκθέματα αντλώντας τις απαραίτητες οδηγίες /πληροφορίες από τις κάρτες που μοιράστηκαν σε κάθε ομάδα και στην συνέχεια φωτογράφησαν τα αντικείμενα της «έρευνας» με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κάρτες-Επίσκεψης-στο-Μουσείο-1

Οι μαθήτριες/ες του Β2 τμήματος του σχολείου μας συμμετείχαν στο Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ««Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες. Από τις βούλλες στις IPs»».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος  οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν για τη γραφή στο Βυζάντιο, το σύστημα οργάνωσης της διοικητικής και εκκλησιαστικής γραφειοκρατίας , το σύστημα διανομής και διακίνησης εγγράφων και τη χρησιμότητα  των μολυβδόβουλλων και τέλος τη διασφάλιση του απόρρητου της αλληλογραφίας και του γνήσιου της υπογραφής στις μέρες μας. Στη συνέχεια χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες και με τη βοήθεια τεσσάρων φύλλων εργασίας ανακάλυψαν και μελέτησαν  μολυβδόβουλλα που ανήκαν:  σε αυτοκράτορες, σε πατριάρχες, σε εκκλησιέκδικους, επιτρόπους της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης και σε κρατικούς αξιωματούχους. Από τη μελέτη αυτή άντλησαν πληροφορίες για τους κατόχους τους και για τα ίδια τα μολυβδόβουλλα ως ιστορικές πηγές.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε εργαστήριο διπλώματος επίσημου εγγράφου και σφράγισής του με μολυβδόβουλλο από πηλό.

Γνωρίζω-τις-βυζαντινές-σφραγίδες