Τέμπη: Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία;

ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ Γ1 ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ή όπως συχνά αποκαλείται «τραγωδία στα Τέμπη» ή «έγκλημα των Τεμπών», έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Τεμπών Λάρισας, όταν επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Το τρένο μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε την διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Φέτος, δύο χρόνια μετά το συμβάν, θεωρούμε ότι τα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα, αλλά ένα τραγικό γεγονός που οφείλεται σε εγκληματικές ευθύνες, παραλείψεις, ανεπάρκειες και παθογένειες του ελληνικού κράτους, καθώς και στην έλλειψη ευσυνειδησίας και αισθήματος ευθύνης από ανθρώπους σε καίριες, κομβικές θέσεις είτε χαμηλά είτε υψηλά στην ιεραρχία. Συγκεκριμένα, υπήρξε έλλειψη συστήματος ελέγχου, τεράστια ανευθυνότητα αρμοδίων και ακατάλληλο σιδηροδρομικό δίκτυο. Άρα έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης σε ένα δημόσιο αγαθό.
Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που καθιστά τα Τέμπη κάτι πολύ περισσότερο από δυστύχημα είναι η ατιμωρησία, καθώς πολλά πρόσωπα ή φορείς που εμπλέκονται δεν έχουν διωχθεί ποινικά, ενώ έχουν καθυστερήσει σημαντικά οι έρευνες και υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρές παραλείψεις ή συγκαλύψεις .
Απ’ όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σεβασμός προς τα θύματα, αλλά ούτε προς τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν δικαίωση. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποια θεσμικά πρόσωπα ή άλλα με δημόσιο λόγο που, αντί να μπουν στην θέση των συγγενών, τους κατηγορούν ότι το κάνουν πρώτα για τα χρήματα και δεύτερον για την προβολή τους.
Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί μας αγγίζει αυτό το γεγονός. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, μας αγγίζει, μας θυμώνει και μας θλίβει, γιατί πολλά νέα παιδιά εμπιστεύτηκαν την ασφαλή μετακίνησή τους σε «ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς», όπως πίστευαν και όπως οι αρμόδιοι τους διαβεβαίωναν. Επιπλέον, θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε δικός μας άνθρωπος ή ακόμη κι εμείς οι ίδιοι μέσα στο τρένο. Έτσι, χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στο κράτος και το κυριότερο ΔΕΝ διορθώθηκε τίποτα, αφού εξακολουθούν να συμβαίνουν ατυχήματα με τα τρένα, και ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 .
Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Γιαννακούδης, πρόεδρος του τμήματος Γ1

Παρέμβαση για τη Νεανική Παραβατικότητα στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας ενημέρωση – παρέμβαση στα δύο τμήματα της Γ΄ Τάξης από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα τη «Νεανική Παραβατικότητα».
Εισηγητής ήταν ο κος Γρηγοριάδης Λάζαρος, υπαστυνόμος Β΄. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η παραβατικότητα των ανηλίκων, οι ιδιαιτερότητες της εφηβείας, οι μορφές της βίας, τα διάφορα είδη εκφοβισμού, η οπαδική βία, ο χουλιγκανισμός αλλά γνώρισαν και τις νομικές προεκτάσεις της βίας, δηλαδή πώς τιμωρείται ένας ανήλικος/η και οι γονείς/κηδεμόνες αυτού/ης για μια πράξη βίαιη και παράνομη που τέλεσε σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.
Οι μαθητές/τριες στο σύνολό τους επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν πολύ ενεργά εκφράζοντας τις απόψεις και τις απορίες τους με ευχέρεια και σεβασμό. Ο εισηγητής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους για 3 διδακτικές ώρες, με βίντεο, παρουσίαση σε μορφή powerpoint, συνεχείς ερωταπαντήσεις, συζήτηση αλλά κυρίως με αληθινές πρόσφατες ιστορίες νεανικής παραβατικότητας από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ενέπλεκε συνεχώς ενεργά τους μαθητές/τριες για το ποια θα ήταν η συμπεριφορά που θα έπρεπε να είχαν επιλέξει οι ανήλικοι που τέλεσαν κάποιο αδίκημα, ώστε να μην είχαν «μπλέξει» και έτσι κατάφερε μια πιο διαδραστική και βιωματική παρουσίαση.
Ευχαριστούμε θερμά τον εισηγητή κ. Λάζαρο Γρηγοριάδη για την άψογη προετοιμασία και συνεργασία, τις γνώσεις του, το ήθος του και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο μετέδωσε δύσκολες έννοιες με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο στους μαθητές/τριές μας.
Ευχαριστούμε τους μαθητές/τριες μας για την υποδειγματική συμπεριφορά και την αμείωτη συμμετοχή τους γιατί χάριν σε αυτούς/ες στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η διδακτική επίσκεψη.
Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ΄ Τάξης, στο κεφάλαιο «Κοινωνικά Προβλήματα» καθώς και στις προγραμματισμένες δράσεις του Άξονα 6, της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου για την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου μας, και του Άξονα 7, Σχολείο και Κοινότητα.

Ευχαριστήριο

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά

  • τις οικογένειες των μαθητών της Γ΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου  Καραπά Νικολάου και Κωνσταντινίδη Οδυσσέα για τη δωρεά μουσικών οργάνων στο σχολείο μας
  • τον κύριο Τσολακίδη Βασίλειο, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων για την τεχνική υποστήριξη στην αποκατάσταση του δικτύου σε αίθουσες του Γυμνασίου και
  • την εταιρεία Φωτισμού ΚΑΥΚΑΣ για τη δωρεά ηλεκτρολογικού υλικού όταν χρειάστηκε να επιδιορθώσουμε φθορά λαμπτήρων στον κάτω όροφο του σχολείου. 

Με την πρωτοβουλία σας αυτή εκφράζετε έμπρακτα την υποστήριξή σας στο έργο μας.

Με εκτίμηση,

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων

“Βήματα Ζωής”, Παρέμβαση για την αναπηρία

Στα πλαίσια του προγράμματος βραχείας παρέμβασης “Βήματα Ζωής” που πραγματοποιεί η ΕΛΕΠΑΠ, έγινε ενημέρωση των μαθητών της Β’ τάξης του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2025 για την αναπηρία, τη συμπερίληψη και γενικότερα των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δύο κοινωνικοί λειτουργοί του φορέα παρέμβασης επισκέφθηκαν το σχολείο για να συνομιλήσουν με τα παιδιά και να έρθουν ακόμη και σε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με άτομο με αναπηρία. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μεγαλώνοντας αποκτούν ευσυνειδησία, ανοχή στη διαφορετικότητα και μεγαλύτερη αίσθηση του ανήκειν. 

Η παρέμβαση εντάσσεται στις προγραμματισμένες δράσεις του Άξονα 7 της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου και του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Το Σάββατο, 01/02/2025, πραγματοποιήσαμε στον χώρο του σχολείου μας ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς δράσεων κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Εισηγήτρια του Εργαστηρίου ήταν η κ. Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου (Μ.Α.Δ.Γ.Π.Δ.Μ., ποιήτρια, συγγραφέας, μεταφράστρια). Οι μαθητές/τριες, που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και να (ανα)γνωρίσουν τα βαθύτερα αίτια και τις συνέπειες της ύπαρξής του στον άνθρωπο, μέσω της ενασχόλησης τους με ένα διήγημα της Γερμανίδας ποιήτριας και συγγραφέως Μαρί Λουίζε Κάσνιτς ( Marie Luise Kaschnitz, 1901-1974). Στη συνέχεια ενώθηκαν σε ομάδες, ώστε να δημιουργήσει η κάθε ομάδα τη δική της ιστορία.


Ευχαριστούμε τους διοργανωτές, την εισηγήτρια και πάνω απ’ όλα τα συμμετέχοντα παιδιά για το ενδιαφέρον τους.

Ημέρα των Τριών Ιεραρχών στο Σχολείο μας

Στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν και να τιμήσουν τη μνήμη αυτών των μεγάλων αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ημέρα ξεκίνησε με μια όμορφη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Παύλου, όπου όλοι μαζί προσευχηθήκαμε και συμμετείχαμε στη θεία Λειτουργία και στην αρτοκλασία τιμώντας τον Άγιο Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που υπήρξαν φωτισμένοι δάσκαλοι και ιεράρχες της Εκκλησίας. Παράλληλα μια ομάδα 15 μαθητών και μαθητριών με τη συνοδεία δυο καθηγητριών αντιπροσώπευσαν το 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων με θέμα: «Το Οικολογικό Αποτύπωμα στη Θεολογία των Τριών Ιεραρχών». Μετά την θεία Λειτουργία η υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων θεολόγος εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Κλιάρη μίλησε για τους Τρεις Ιεράρχες και αφού περιηγήθηκαν τα παιδιά στους κήπους της Μονής ακολούθησε δενδροφύτευση.

Κατόπιν όλοι επιστρέψαμε στο σχολείο, όπου κόψαμε την παραδοσιακή Βασιλόπιτα, με την ελπίδα να φέρει ευλογίες και χαρά σε όλη τη σχολική κοινότητα. Σε κάθε τμήμα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε δώρα στους τυχερούς μαθητές που κέρδισαν το φλουρί.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφιερώσαμε χρόνο για να συζητήσουμε και να μάθουμε για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Οι εκπαιδευτικοί με μια σειρά σύντομων ταινιών που ετοίμασε ο κ. Ζυγούρης παρουσίασαν την ιστορία των Αγίων, τη διδασκαλία τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο εξηγώντας πώς η πίστη τους και η προσφορά τους στην Εκκλησία και την κοινωνία συνεχίζουν να μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα.

Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Η ελληνική Βουλή με νόμο (2004) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος ενώ και ο ΟΗΕ καθιέρωσε (2005) την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στα σχολεία η ημέρα αυτή είναι μια αφόρμηση, ώστε να ανακινήσουμε εν γένει  προβληματισμούς που άπτονται των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, να εμβαθύνουμε την ιστορική γνώση των μαθητών/τριών μας γύρω από τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά κυρίως να αναστοχαστούμε κριτικά  και να συζητήσουμε τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από τα γεγονότα στη σύνδεσή  τους με σύγχρονα επίκαιρα και διαχρονικά φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκε την Παρασκευή (31-1-2025) η ταινία  Jojo Rabbit (2019) του Τάικα Γουαϊτίτι. Η συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή προκρίθηκε κατάλληλη παιδαγωγικά μεταξύ άλλων, γιατί κατορθώνει να αναδείξει με τρόπο ήπιο, χωρίς ακραία και σοκαριστικά στιγμιότυπα αλλά βαθιά ανθρώπινο  τις πιο ουσιαστικές και τρομακτικές αλήθειες της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής.  Η ταινία Jojo Rabbit είναι μια σάτιρα που χρησιμοποιεί το χιούμορ για να θίξει άκρως σοβαρά ζητήματα, όπως ο πόλεμος, ο ρατσισμός και η προκατάληψη ενώ φωτίζει και αμφιλεγόμενα ερωτήματα σχετικά με τη  ναζιστική γερμανική κοινωνία της χιτλερικής περιόδου. Με ποιους τρόπους  αξιοποιήθηκαν η  χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, το εκπαιδευτικό σύστημα και η προπαγάνδα ως  αλληλένδετα  και κρίσιμα εργαλεία στα χέρια των ναζί; Ποιους ρόλους επεφύλασσε το καθεστώς στις γυναίκες και στα παιδιά; Με ποιες πρακτικές και στρατηγικές το ναζιστικό καθεστώς κατόρθωσε να διαμορφώσει μια γενιά Γερμανών που ήταν έτοιμη να ακολουθήσει τυφλά τις εντολές του Χίτλερ και να συμμετάσχει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ;

Η ταινία, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα αποτελέσει στη συνέχεια ένα πολύ χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο, ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναπτύξουν στοχευμένες διδακτικές παρεμβάσεις συνδυαστικά με μαθησιακούς στόχους ανά μάθημα και τάξη (συζητήσεις, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, εργασίες, κλπ.)

Η ταινία Jojo Rabbit έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.